MED STARIMI IN NOVIMI

Odpuščanje v NKBM: pri zaposlovanju naj bi imeli prednost od drugod

Objavljeno 14. maj 2016 12.32 | Posodobljeno 14. maj 2016 12.33 | Piše: S. N.

Vedno glasnejše so govorice o Novi KBM, da je mnogim vodstvenim kadrom banke skupna zgodovina v Raiffeisen banki.

LJUBLJANA – Na prepihu menjave lastništva iz državnega v tuje naj bi se v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) po pričevanjih naših virov iz banke dogajale čudne stvari. Medtem ko številni zaposleni trepetajo pred valom odpuščanj, ki bi nedvomno prizadela že tako obubožano štajersko regijo, imajo po naših neuradnih informacijah iz banke prednost pri zaposlovanju uslužbenci pripojene Raiffeisen banke. Zanimalo nas je, ali so to že poteze, ki jih vlečeta nova lastnika, ameriški investicijski sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki sta konec aprila prevzela lastništvo nad Novo kreditno banko Maribor (NKBM), potem ko sta nakazala 250 milijonov evrov kupnine za stoodstotni delež NKBM. Vprašanja banki v celoti objavljamo v rumenem okvirčku, spodaj pa tisto, kar so bili v banki pripravljeni uradno povedati. Ne gre prezreti dejstva, da odgovori z vprašanji nimajo prav veliko povezave.

Stare povezave in prijateljice

Viri iz banke opozarjajo na nenavadne povezave in štajerske prijateljske vezi, po katerih naj bi še vedno potekalo odločanje v banki. A ko boste primerjali zastavljena vprašanja in pojasnila banke, vam bo postalo jasno, da gre za očitno perečo temo, o kateri v zdaj že bivši državni banki ne želijo govoriti.

Tole sporočajo: »V Novi KBM sta med prednostnimi usmeritvami skrb za zaposlene in izpolnjevanje strateških ciljev. Predstavniki novih lastnikov banke (od 21. 4. 2016 sta lastnika Nove KBM Apollo in EBRD) so javno in tudi zaposlenim predstavili vizijo, da v naslednjih 5–7 letih pričakujejo rast in razvoj banke, 25-odstotni tržni delež ter da bo ob koncu tega obdobja Nova KBM imela več zaposlenih kot jih ima zdaj. Banka ostaja in bo tudi v prihodnje pomembna zaposlovalka, ob koncu leta 2015 je bilo v Skupini 1576 zaposlenih, samo v Novi KBM pa 1056. Načrtovani razvoj pa prinaša tudi potrebe po specifičnih novih znanjih in vrhunskih strokovnjakih,« so nam odgovorili iz NKBM.

Po njihovih besedah banka v okviru kadrovske politike zagotavlja strukturo in razvoj kadrov, s katerima bosta uprava in lastnik banke učinkovito ter uspešno izpolnjevala zastavljeno vizijo in strateške cilje. Zaposlovanje kandidatov, tudi ključnih kadrov, poteka na osnovi kadrovske politike, strokovnih meril in postopkov, določenih v internih aktih in skladnih z veljavno zakonodajo. »Kadrovske odločitve sprejema uprava banke na osnovi predloga strokovnih služb, ki skladno s kadrovsko politiko oblikujejo zaposlitvena merila in vodijo postopke. Nadzorni svet kot predstavnik lastnikov ne izvaja kadrovskih odločitev banke. Z imenovanji na ključne funkcije se nadzorni svet, ki je predstavnik lastnikov, le seznanja in o njih ne odloča. Na osnovi teh dejstev zavračamo vsakršna namigovanja o nestrokovni ali pristranski izbiri kandidatov,« še dodajajo.

Zmanjševanje števila zaposlenih

Velja še poudariti, da proces zmanjševanja števila zaposlenih v Novi KBM poteka že vrsto let in se je začel pred prihodom novih lastnikov ter pred pripojitvenimi postopki. »V zadnjih šestih letih se je število zaposlenih v banki zmanjšalo za približno 400, večinoma z mehkimi metodami. Tudi v letu 2016 Nova KBM načrtuje nadaljevanje dosedanje kadrovske politike na področju zmanjševanja števila zaposlenih, s poudarkom na razvoju zaposlenih, vendar zasledujoč optimizacijo stroškov, ki izhaja iz Načrta prestrukturiranja Nove KBM in zavez, danih Evropski komisiji. V luči načrtovane združitve PBS in Nove KBM in morebitnih drugih pripojitev so načrtovani prehodi kadrov iz vseh hierarhičnih ravni.« 

Na Novo KBM smo se obrnili z natančnimi vprašanji v zvezi s kadrovanjem in z razpisnimi postopki, a so se jim elegantno izognili:

  • Ali so novi lastniki Nove KBM, predstavniki Apolla in EBRD, določili merila in kriterije, po katerih se bo pri integraciji PBS in Raiffeisen banke zaposlovalo ljudi na pomembna delovna mesta v banki?
  • Kateri trije so ključni kriteriji, ki so jih postavili predstavniki Apolla in EBRD?
  • Ali držijo informacije, da za časa uprave Matjaža Kovačiča hišna pravna pisarna Nove KMB, odvetniška pisarna Gorjup, zastopa tudi Raiffeisen banko pri postopkih, ki so povezani tudi z Novo KBM?
image
Matjaž Kovačič. Foto: Blaž Samec/Delo
  • Če to drži, kdo je bil zastopnik in kdo je opravljal postopke za odvetniško pisarno Gorjup?
  • Po naših informacijah zaposlene v banki še posebej skrbijo govorice o morebitnem odpuščanju. Kako mislite izvajati odpuščanje presežnih delavcev? Imate za to že izdelan kadrovski načrt? Koliko delavcev bo izgubilo službo? Kakšna je okvirna številka? Ali bodo zgubili službe tudi zaradi tega, ker bodo imeli prednost kadri, ki prihajajo iz PBS in Raiffeisen banke?
  • Vedno glasnejše so govorice o Novi KBM, da je mnogim vodstvenim kadrom banke skupna zgodovina v Raiffeisen banki. Ali sta Apollo in EBRD posebej naklonjena kadrom, ki prihajajo iz Reiffeisen banke?
  • Dejstvo je, da tako članica uprave Nove KBM kot članica uprave PBS in mnogi drugi kadri iz obdobja vodenja uprave Aleša Hauca in Roberta Senice prihajajo iz Raiffeisen banke, zato nas zanima, kdo je bil v tem obdobju odgovoren za kadrovsko politiko banke. Na podlagi katerih meril in kriterijev se je izbiralo kadre?

image

Aleš Hauc. Foto: Igor Zaplatil

  • Ali so bili pred izborom izvedeni tudi ustrezni razpisni postopki?
  • Zanima nas, ali držijo informacije, da so članica uprave PBS Marija Brenk, članica uprave Nove KBM Sabina Župec in Vesna Gorjup iz odvetniške pisarne Gorjup prijateljice. Če ne držijo, nas zanima, ali se sploh poznajo.

image

Sabina Župec. Foto: Press Release

 

 

Deli s prijatelji