ODPUŠČANJE

Odpuščanje je nepotreben ukrep

Objavljeno 08. oktober 2012 10.21 | Posodobljeno 08. oktober 2012 10.19 | Piše: S. J.

Le desetina o napovedanem odpuščanju nima izoblikovanega mnenja.

Stavka v Ljubljani.

LJUBLJANA – Točno polovica anketiranih meni, da je odpuščanje v javnem sektorju nepotreben ukrep. Le 10 odstotkov manj, torej 40 odstotkov, pa se strinja s potezami vlade in meni, da je odpuščanje potrebno. Desetina anketiranih o tem nima izoblikovanega mnenja.

Nižji standardi za večino niso sprejemljivi 

Večina, 71 odstotkov, nikakor ne bi privolila v nižje standarde storitev javne uprave, kot so šolstvo, vzgoja, zdravstvo, le četrtine pa znižanje standardov ne bi motilo. Z nižjimi standardi se strinjajo predvsem tisti, ki podpirajo tudi odpuščanje v javnem sektorju.

Pogajanja se bodo upočasnila

Kar 65 odstotkov vprašanih je prepričanih, da bo napoved odpuščanja v javnem sektorju upočasnila pogajanja in sprejetje pokojninske in delovnopravne reforme. 26 odstotkov vprašanih meni, da se zaradi načrtovanega odpuščanja pogajanja in sprejetje reform ne bodo upočasnila.

Banke naj si pomagajo kar same

56 odstotkov vprašanih je prepričanih, da bi bilo najboljše, da se banke iz težav izkopljejo kar same, 19 odstotkov podpira dokapitalizacijo, 12 odstotkov pa se strinja z vlado, da je ustanovitev slabe banke dobra rešitev. Nanjo pa naj se prenesejo krediti brez ustreznega kritja.

Manjšina za hitro prodajo podjetij

Delova anketa je med drugim pokazala, da 44 odstotkov ljudi meni, naj država za ključna državna podjetja poišče primerne strateške partnerje, 39 odstotkov si želi, da bi ohranili svojo lastnino, najmanj odstotkov, 11, pa se zavzema za hitro prodajo podjetij.

Zmagal bo Obama

Dotaknili so se tudi prihajajočih predsedniških volitev v ZDA. Kar 80 odstotkov vprašanih meni, da bo novembra zmagal demokratski kandidat in dozdajšnji predsednik Barack Obama. V zmago republikanca Mitta Romneyja verjame komaj 9 odstotkov anketirancev. 

Deli s prijatelji