MNENJE

Odpuščanje javnih uslužbencev je rešitev za Slovenijo

Objavljeno 24. september 2012 12.15 | Posodobljeno 24. september 2012 12.15 | Piše: A. K.

Eden od ukrepov, s katerimi bi se Slovenija lahko odzvala na gospodarsko krizo, je odpuščanje v javnem sektorju, menijo vprašani.

Novih zaposlitev v javni upravi ne bo – vsaj nadaljnje leto in pol.

LJUBLJANA – Da je odpuščanje v javnem sektorju nujno, meni 53 odstotkov vprašanih. Nasprotnega mnenja, da ni nujen ukrep, je 40 odstotkov, 7 odstotkov pa je na omenjeno vprašanje odgovorilo z 'ne vem', kaže tokratna anketa Dela. 

Mogoče je, da Slovenija bankrotira

Da lahko pride do bankrota naše države, je prepričanih 57 odstotkov sodelujočih, da do bankrota ne more priti, pa jih meni 38 odstotkov. Kljub temu se večina ne strinja s tezo, da se Slovenija bliža grškemu scenariju.

Na vprašanje, kako razumejo izjave politikov, da se bližamo grškemu scenariju, jih je to kot realno ocenilo 35 odstotkov. Za 32 odstotkov vprašanih gre za politiziranje, za 26 odstotkov anketirancev pa je to zastraševanje.

Anketiranci, ki pravijo, da gre za zastraševanje, v večini menijo, da ne more priti do bankrota Slovenije. Tisti, po mnenju katerih je to realen scenarij, pa večinsko menijo, da je bankrot možen.

Iz krize se lahko rešimo sami

O tem, da se je Slovenija sposobna sama rešiti iz finančne krize in da ne bo zaprosila za mednarodno finančno pomoč, je prepričanih nekoliko več anketiranih kot o nasprotnem.

Toda če bi bili prisiljeni zaprositi za pomoč, kakšen bi bil najboljši scenarij za nas?

35 odstotkov anketiranih meni, da bi bilo v tem primeru treba sestaviti tehnično vlado. Razpis predčasnih volitev jih predlaga 29 odstotkov, da naj zdajšnja vlada nadaljuje svoj mandat, pa jih meni 26 odstotkov.

Deli s prijatelji