IZ POSLOVNIH RAZLOGOV

Odpuščanja na Erjavčevem ministrstvu, pokojnin ne da

Objavljeno 07. junij 2013 13.01 | Posodobljeno 07. junij 2013 13.01 | Piše: A. L.

Z ministrom Urošem Čuferjem se obeta srdit boj za pokojnine: tudi naslednje leto se bo Erjavec boril za ohranjanje pokojnin.

LJUBLJANA – »V stranki Desus ne pristajamo na znižanje pokojnin. Vesel sem, da mi je uspelo prepričati koalicijo, da letos ne bo znižanja pokojnin in da bodo vsi upokojenci do 622 evrov mesečne pokojnine prejeli letni regres. Menim, da bi zniževanje pokojnin pomenilo še več revščine med upokojenci in da to ni prava pot za izhod iz krize. Treba je zagotoviti delovna mesta zlasti za mlade,« je v klepetalnici MMC RTV Slovenija povedal minister. Opozarja, da bo stališče Desusa tudi naslednje leto enako: »Mi menimo, da je treba ohraniti raven pokojnin tudi v naslednjih letih. Pokojnina ni socialni transfer, ampak je sad minulega dela, in zato sem mnenja, da vlada ne more kar tako posegati v pokojnine. Skratka še naprej se bom boril za to, da se pokojnine ne znižajo. Malce sem razočaran, ker se ostale politične stranke ne borijo za upokojence. Po drugi strani pa sem zadovoljen, da ima Zveza društev upokojencev Slovenija in njena predsednica Mateja Kožuh Novak enako stališče.«

Pokojninska reforma, ki je bila sprejeta lani, omogoča stabilnost pokojninske blagajne do leta 2020, razlaga Erjavec. Zaradi demografskih trendov pa bo kmalu potrebna nova pokojninska reforma. »Rešitev za stabilnost pokojninske blagajne so nova delovna mesta in nizka stopnja brezposelnosti. V Sloveniji imamo ta trenutek 120 tisoč brezposelnih. Če bi bila ta števila nekje 50 tisoč brezposelnih, bi bila pokojninska blagajna stabilna. Ključno za stabilnost pokojninskega sistema je zaposlovanje, zlasti mladih,« izpostavlja.

Bi morali biti upokojenci solidarni?

»Pokojnina je sad minulega dela. Upokojenci so plačali prispevke v pokojninsko blagajno in pokojnina je odmerjena na podlagi višine vplačanih prispevkov. Plača pa je pravica, ki izhaja iz tekočega dela. Gre za pogodbeni odnos med delodajalcem in delojemalcem, kar pomeni, da je plača predmet tega dogovora. Na splošno pa je treba vedeti, da je višina povprečne pokojnine bistveno nižja od povprečne plače v javnem sektorju in da bi zniževanje pokojnin pomenilo več revščine za upokojence. Zaposleni v javnem sektorju za zdaj ne živijo v revščini, če jih primerjam z upokojenci, ki imajo 300 ali 400 evrov pokojnine. Menim, da so upokojenci ustrezno prispevali k konsolidaciji javnih financ s tem, ko se pokojnine ne usklajujejo z rastjo plač in s tem, ko tisti upokojenci z nad 622 evrov pokojnine že dve leti ne prejemajo letnega regresa,« odgovarja Erjavec.

Znižati plače v javnem sektorju za 30 odstotkov?

»Na MZZ smo lani kot eno od redkih ministrstev tudi odpuščali iz poslovnih razlogov. Uresničili bomo zmanjševanje števila zaposlenih, kot je predvideno po sklepu vlade. Nisem prepričan, da je znižanje plač v javnem sektorju za 30 odstotkov prava rešitev,« je izrazil dvom Erjavec. Dodal je, da si ne predstavlja, da bi, denimo, zdravnikom znižali plače za toliko in hkrati zagotovili ustrezno delovanje zdravstvenega sistema. Strinja pa se, da je treba javni sektor racionalizirati, vendar zgolj zniževanje plač po njegovem mnenju ni prava rešitev.

Bankrot naslednje leto?

Bankrota ne bo in ga tudi ne bo treba razglasiti, je prepričan Erjavec. Pojasnjuje, da smo letos na ameriškem trgu prodali državne obveznice v znesku 3,5 milijarde dolarjev: »S tem denarjem bomo plačali obresti, financirali sanacijo bank in reševali proračunski primanjkljaj. Žal bomo tudi v naslednjem letu potrebovali posojila iz tujine, zato je pomembno, da z reformami pridobimo čim več zaupanja na finančnih trgih, ker je od tega odvisna obrestna mera.«

Deli s prijatelji