UPEPELJEVANJE

Odprli prvi krematorij
 za hišne ljubljenčke

Objavljeno 12. december 2014 13.48 | Posodobljeno 11. december 2014 11.22 | Piše: Oste Bakal

V Črncih bodo upepeljevali domače živali, težke do 120 kil.

Tanja Škorjanc s svojo ljubljenko

APAČE – Lastniki hišnih ljubljenčkov na severovzhodu države in po vsej Sloveniji ter tudi v Avstriji si bodo lahko zapomnili letošnjega sv. Miklavža, saj jim je prinesel svojevrstno darilo, čeprav je povezano s trpkim dejstvom, smrtjo: samostojna podjetnica iz Ljubljane Tanja Škorjanc je streljaj od reke Mure, v Črncih v občini Apače, odprla prvo upepeljevalnico za male živali pri nas. Ideja o tem se ji je porodila, ker sama v obdobju, ko je živela v mestnem okolju, ni imela kje pokopati svojega psa. Upepeljevalnico, ki je po besedah Škorjančeve vredna okoli 150.000 evrov, so uredili v prenovljenem nekdanjem hlevu. V Večnem zavetišču, kot so jo poimenovali, bodo lahko lastniki upepelili živali, težke do 120 kilogramov. Cena storitve bo določena na podlagi teže, vključevala pa bo tudi prevzem živali, prevoz in žaro. Za upepelitev živali, težke do dveh kilogramov, bo treba plačati 56 evrov brez prevzema in prevoza, za živali, težje od 40 kilogramov, pa 276 evrov. Upepeljevali bodo predvsem pse, domače mačke, hišne ptice, manjše glodavce in nekatere kuščarje.

Občinarji na ekskurzijo

»Ideja za upepeljevalnico se mi je dejansko porodila iz osebne izkušnje, ko smo se morali pred leti posloviti od našega kužka Naya. Živeli smo v urbanem, blokovskem naselju in žal nismo imeli možnosti pokopa na domačem vrtu. Skupaj s partnerjem sva začela iskati informacije po internetu in v tujini o tem, kako je s slovesi hišnih ljubljenčkov po svetu. Ugotovila sva, da je ustaljena praksa, da se od ljubljenčkov poslovijo z upepelitvijo ali pokopom v krsti, največkrat pa imajo posmrtne ostanke v žari kot spominek na polici. In začela sva iskati lokacijo za postavitev upepeljevalnice. Na internetu sva našla ponudbo za gospodarsko poslopje v občini Apače. Takratni župan se je s projektom strinjal in ni imel zadržkov. Občina nam je izdala lokacijsko informacijo in izbrali smo projektanta,« razlaga Škorjančeva.

Glede na gradbene pogoje so pridobili vso potrebno dokumentacijo, analizo tveganja za okolje, predloge monitoringa zraka, vodno soglasje, okoljevarstveno dovoljenje glede emisij za zrak itd. »Vmes smo naleteli na menjavo županov in združevanje ministrstev. Novi župan in svetniki so bili na začetku skeptični, ko pa so si takšen objekt ogledali v Avstriji, so sprejeli naš projekt. Naša vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja je zaradi spremembe zakonodaje padla pod pristojnost ministrstva za okolje in prostor, ki nam je izdalo gradbeno dovoljenje. Gradnja je potekala brez problemov. Letos smo na podlagi zagotovljenih okoljevarstvenih pogojev in pregleda objekta, to je storil izvedenec, ki ga je določilo ministrstvo za okolje in prostor, dobili zeleno luč za začetek obratovanja. Trenutno je naša naloga obiskovanje veterinarskih klinik po Sloveniji,« pravi Tanja Škorjanc in dodaja, da je od ideje do realizacije kljub vsemu preteklo dobrih pet let.

Pogreb v Mariboru

Upepeljevalnica je bila narejena v Veliki Britaniji, zato ima že pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje Združenega kraljestva Velike Britanije. Škerjančeva je s partnerjem tam raziskala tudi tržišče in se učila o poslovanju ter tehnologiji upepeljevanja. Celotni strošek je okoli 150.000 evrov, saj je investicija zahtevna skozi celoten proces, tako z vložkom v osnovna sredstva kot v zagotavljanje vse dokumentacije in njeno prenašanje v prakso. »Naše poslovanje se začne s prevzemom pokojnega hišnega ljubljenčka na veterinarski postaji, prevozom v upepeljevalnico, sledita upepelitev in vrnitev pepela v žari lastniku. Naročnik bo pri veterinarju prejel ovojnico z nalepljeno identifikacijo ter težo živali, ki jo bo izpolnil veterinar, dobil bo vse pomembne informacije in številke, kamor naročnik pokliče za vse informacije in za odločitev o žari. Cena storitve je sestavljena iz prevoza, upepelite in žare. Pepel se shrani v izbrano žaro. Na zalogi imamo pet vrst žar. Njena izbira je odločitev naročnika; žaro lahko pokoplje ali pepel raztrosi po travniku, lahko se odloči za zakop žare na pokopališču za male živali v Mariboru. Žaro s pepelom vrnemo v treh tednih. O prevzemu žare, za kraj in čas, se dogovorimo po telefonu,« je pojasnila sogovornica.

Bilo je že nekaj vprašanj glede zagotovitve pravega pepela v žari. To imajo tehnično urejeno tako, da njihova upepeljevalnica zagotavlja individualno upepelitev: pokojnega hišnega ljubljenčka bodo spremljali tehnični dokumenti o sledljivosti in identifikacijska številka. »Vsaka skrb je odveč, saj smo tudi kot podjetje zavezani k poštenosti, prav tako je tu neizpodbitno in moralno nedopustno, da bi se kaj takega sploh lahko pripetilo,« je še povedala Tanja Škorjanc.

Deli s prijatelji