UMIK

Odpoklicali ajdovo moko, ki vsebuje strupene snovi

Objavljeno 20. september 2012 19.15 | Posodobljeno 20. september 2012 19.21 | Piše: Mo. S.

Analiza vzorcev je pokazala, da moka vsebuje alkaloida atropin in skopolamin.

Ajda.

LJUBLJANA – Inšpektorat za kmetijstvo je v okviru uradnega nadzora odvzel vzorec ajdove moke, rezultat analize, ki so jo izvedli v laboratoriju v Mariboru, pa je pokazal prisotnost alkaloidov atropina in skopolamina. Vzorec so ocenili kot nevaren, saj lahko ogroža zdravje ljudi.

»Proizvajalec iz previdnostnega principa izvaja umik celotnega lota spornega živila iz prometa. Potrošnikom, ki so omenjeno živilo kupili, inšpekcija svetuje, naj ga ne zaužijejo, in poziva, da ga vrnejo proizvajalcu oziroma zavržejo,« sporoča ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Podatki o živilu:

  • izdelek (deklaracija): ajdova moka;
  • izvor/poreklo ajde: EU;
  • proizvajalec in distributer: Mlin Korošec, d. o. o., Zabovci, Markovci;
  • rok uporabe: 19. december 2012;
  • neto količina pakiranja: 1 kilogram.

Številni stranski učinki strupenih alkaloidov

Omenjena alkaloida sta prisotna v semenih rastline navadni kristavec (Datura stramonium L.), ki je plevel in lahko raste na poljih z ajdo. Če ajda ni ustrezno prečiščena, lahko alkaloida z mletjem preideta v moko. Atropin je strupen alkaloid, po kemijski strukturi pa ga uvrščamo med tropanske alkaloide, kamor spada tudi kokain. Povzroča številne stranske učinke; vrtoglavico, slabost, motnje vida, izgubo ravnotežja … Ker prehaja krvno-možgansko pregrado, povzroči tudi halucinacije, paralizo, otopelost, v skrajnem primeru smrt. Uporabljajo ga pri zdravljenju različnih srčnih bolezni.

Skopolamin je učinkovit pri zdravljenju slabosti in potovalne bolezni, preodmerjanje pa lahko povzroči delirij, halucinacije, paralizo, otopelost ali smrt. Zanimivo je, da ga ponekod uporabljajo kot omamo z namenom okrasti turiste ali pri drugih kriminalnih dejanjih; žrtvi ga namreč lahko vsujejo v pijačo.

Deli s prijatelji