SELITEV

Odpisana
 zdravnica po življenje na Kitajsko

Objavljeno 18. julij 2015 09.12 | Posodobljeno 17. julij 2015 23.59 | Piše: Iztok Umer

Od 47-letne koprske pediatrinje Suzane Sekuloske je uradna medicina že dvignila roke. Proti raku v pozni fazi se bori ob pomoči Kitajcev, kar pa ni poceni, zato potrebuje finančno pomoč.

Čeprav se kot zdravnica zaveda, da se ji po diagnozi ne obeta dolgo življenje in je naša uradna medicina že dvignila roke od nje, se 47-letna Suzana Sekuloska, pediatrinja v koprskem zdravstvenem domu, ne preda. »Preveč imam rada moža Milislava in tri otroke, 26-letnega Daliborja, 22-letno Ano in 12-letnega Filipa, da bi se kar tako poslovila s tega sveta. Želim živeti in prepričana sem, da mi bosta še dva ciklusa terapij v bolnišnici Renkang podaljšala življenje. Žal so te izjemno drage, naša družinska blagajna pa je izpraznjena. Priznati moram, da bo vse odvisno od dobrih ljudi in njihovih prispevkov. Z njihovo pomočjo sem na Kitajskem opravila že štiri cikluse terapij, kjer z nekakšno kombinacijo ultrazvoka in svetlobe, tako imenovano sono-fotodinamično terapijo, združujejo klasično in alternativno zdravljenje raka v pozni fazi,« razlaga Suzana Sekuloska.

Celo zdravniki presenečeni

Hudo rakavo obolenje so ji odkrili maja lani, ko so ugotovili, da ji je jetra načel invazivni holangiokarcinom, ki se je začel širiti tudi na druge vitalne organe, kosti in kostni mozeg. Na ljubljanski onkologiji so ji napredovanje bolezni upočasnili s kemoterapijo, po njej pa so ji napovedali le še nekaj mesecev življenja. Kot zdravnica je začela iskati vse možne poti za zdravljenje, ki jih ponujajo medicine vsega sveta, in njeno upanje se je začelo v kitajski bolnišnici Renkang blizu Hongkonga, kjer za zdravljenje raka v pozni fazi uporabljajo kombinacijo terapij klasične in alternativne medicine, s katero uspešno napadajo rakave celice.

Že za pomoč pri financiranju lanskih štirih ciklusov se je kljub angažmaju družine morala obrniti na dobre ljudi; zdravljenje na Kitajskem jo je stalo okroglih 100.000 dolarjev.

Rezultati so bili spodbudni, saj so že po dveh ciklusih vrednosti tumorskih markerjev padle, prav tako jetrnih encimov. Računalniška tomografija (CT) je pokazala, da se je širjenje tumorja močno zmanjšalo, v tretjem in četrtem ciklusu pa so kitajski zdravniki uporabili še biološko zdravilo endostar, ki preprečuje rast tumorja in onemogoča, da bi ta ustvaril nove krvne žile. Kot nam je razložila, se je kombinacija obeh načinov zdravljenja pri njej izkazala za tako učinkovito, da so bili še zdravniki presenečeni.

Vsi zbirajo denar

Spodbudni rezultati so ji vlili precej optimizma, kitajski zdravniki pa so ji svetovali, naj se že letos maja znova zglasi v njihovi bolnišnici, opravili bi vsaj še dva ciklusa terapij. Pred dnevi je prejela uradno povabilo bolnišnice, zdaj lahko uredi tudi potrebni vizum za vstop na Kitajsko. »Terapije naj bi se nadaljevale 25. julija. Odkar sem doma, so zadnji izvidi pokazali, da so vrednosti tumorskih markerjev znova zrasle. Vendar se prepričujem, da upanje zmeraj umre zadnje. Srčno si želim opraviti še terapije, ki so mi jih predpisali kitajski zdravniki. Žal pa je potrebnega veliko denarja, vsaj 50.000 dolarjev bi morala zbrati. Sorodniki v Makedoniji, kjer sin Dalibor končuje študij medicine, hčerka Ana je v Padovi pri koncu študija farmacije, so mi obljubili, da bodo vsak zasluženi cent dali iz svojega žepa, tudi spodnji del stanovanja v Kopru želimo prodati, vendar smo se zakreditirali že za nakup. Spet se moram obrniti na dobre ljudi, saj naša zdravstvena blagajna takega zdravljenja, ki ga šteje zgolj kot alternativnega, kar sploh ni res, ne pokriva,« žalostno razmišlja Suzana. P

Kako pomagati Suzani?

S klicem na številko 090/933-093 lahko prispevate 2,99 evra, pri NLB, SWIFT LJBASI2X, poslovalnica Koper, ima mož Milislav odprt račun Donacija za Suzano Sekulosko IBANSI56-02236-1455326646.

Deli s prijatelji