LESNA GLOBA

Odložilni veto na novelo zakona o gozdovih zavrnjen

Objavljeno 17. julij 2013 14.53 | Posodobljeno 17. julij 2013 14.53 | Piše: STA, S. U.

Državni svet na današnji izredni seji ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o gozdovih

LJUBLJANA – Državni svet na današnji izredni seji ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o gozdovih, ki določa, da morajo gospodarski subjekti zagotavljati sledljivost lesa. Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan jim je namreč obljubil, da bo v štirih mesecih pripravljena nova, usklajena novela, ki bo popravila najspornejši člen zakona.

Interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev proti

Odložilni veto na novelo zakona o gozdovih je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, ki nasprotuje uvedbi dokumenta za prevoz lesa, t. i. prevoznici.

Z novelo se namreč za zagotovitev sledljivosti gozdnih lesnih sortimentov uvajajo dokumenti, ki morajo spremljati vsak prevoz gozdnih lesnih proizvodov. Prevoznica se po noveli uvaja za vse prevoze gozdnih lesnih sortimentov, razen za prevoze vej in vrhačev, ki so ostanki sečenj, in za gozdne lesne sortimente pod premerom 10 centimetrov.

Sistem prevoznic nedodelan in nepremišljen?

Predlagatelji veta so prepričani, da je sistem prevoznic nedodelan in nepremišljen, saj ni določen oziroma opisan sistem kontrole in dokazovanja, če les ne izvira iz gozda. Poleg tega ni opisana meja tolerance ob neujemanju količin med odločbo in prevoznico, nepredvidene pa so tudi nejasnosti ob prevozih med vmesnimi skladišči in pri prevozu drv, navajajo.

Danes so se znova posebej zavzeli za to, da se prevoz količin lesa, manjših od 10 kubičnih metrov, ki ne gredo na trg, omogoči brez prevoznice. Minister Židan jim je dal besedo, da bo v štirih mesecih pripravljena nova novela, ki bo usklajena tudi v tem delu.

Proti odložilnemu vetu je glasovalo 17 državnih svetnikov, za pa devet.

Deli s prijatelji