O JANŠEVEM MANDATU

Odločitev ustavnih sodnikov bo znana jutri

Objavljeno 20. november 2014 18.24 | Posodobljeno 20. november 2014 18.24 | Piše: STA, P. Pa.

Pritožbo lahko sprejmejo v obravnavo, jo zavržejo ali pa začasno zadržijo sklep DZ o prenehanju mandata.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Odločitev ustavnega sodišča o usodi poslanskega mandata predsednika SDS Janeza Janše bo znana v petek, predvidoma po 15. uri, je za STA pojasnil generalni sekretar ustavnega sodišča, ki je danes nadaljevalo obravnavo Janševe pritožbe. O odločitvi bo sicer najprej obveščen pritožnik.

Tri možnosti

Ustavni sodniki so Janševo pritožbo začeli obravnavati že na seji minuli teden, a tedaj še niso sprejeli nobene odločitve, danes pa so jo vnovič obravnavali. Zadevo ustavni sodniki obravnavajo absolutno prednostno, na seji pa lahko pritožbo sprejmejo v obravnavo, jo zavržejo ali pa začasno zadržijo sklep DZ o prenehanju mandata.

Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat. Prek odvetniške pisarne Matoz je nato na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri je predlagal tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje poslanske funkcije.

Čakajo na odločitev

Janšo bi moral v poslanskih klopeh naslediti Božo Predalič, ki pa je Državno volilno komisijo (DVK) obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede Janševega mandata na ustavnem sodišču. In to le v primeru, če bo odvzem mandata potrdilo tudi ustavno sodišče.

Pritožbo na ustavno sodišče zaradi odvzema mandata Janši je sicer nedavno vložila tudi skupina volivcev iz tretjega okraja četrte volilne enote Grosuplje.

Deli s prijatelji