SINDIKALNI BOJ

Odločitev padla: policisti zaostrujejo stavko

Objavljeno 15. julij 2013 18.57 | Posodobljeno 15. julij 2013 18.57 | Piše: STA, M. U.

Notranji minister neomajen: Vlada ne bo popuščala.

O zaostritvi stavke bo Policijski sindikat Slovenije odločal v petek.

LJUBLJANA – Policijski sindikat Slovenije (PSS) je odločil, da bo s petkom zaostril stavko. Notranji minister Gregor Virant pa pravi, da so nekatere zahteve nemogoče in nesprejemljive, zato vlada pri svojih stališčih ne bo popuščala. Pri tem navaja dvigovanje dodatka za stalnost in spreminjanje plačnih razmerij med policisti in drugimi javnimi uslužbenci.

Vrhunec stavkovnih dejavnosti septembra

Kot so predstavniki PSS napovedali po današnji seji sveta sindikata, načrtujejo vrhunec v septembru, če do takrat ne bo ustreznega odziva vlade. Septembra bo ravno potekalo evropsko prvenstvo v košarki, zato bodo v Slovenijo prišli navijači iz številnih držav. Sicer pa bodo njihove dejavnosti najopaznejše na mejnih prehodih, pri nadzoru cestnega prometa in vzdrževanju javnega reda in miru, so napovedali. Kot je povedal predsednik sindikata Radivoj Uroševič, bodo stavkajoče pozvali, naj naredijo »minimum od minimuma« oziroma le tiste naloge, ki so po zakonu nujno potrebne. Uroševič se sicer vsem državljanom, ki jih bo njihova stavka kakor koli prizadela, že zdaj opravičuje.

Daljše čakalne dobe?

Zaradi zelo poostrenega nadzora na mejnih prehodih je pričakovati daljše čakalne dobe. Kdaj in kje bodo izvajali stavkovne dejavnosti, v sindikatu niso želeli konkretizirati, saj da te informacije spremlja tudi vodstvo policije, zaposleni pa so nato »deležni posebnih prijemov«, je dejal Uroševič. Dogaja se denimo, da ob napovedi dejavnosti na konkretnem mejnem prehodu vodstvo pozove policiste, ki ne stavkajo, naj pridejo takrat v službo, čeprav so prosti, je razložil.

Virant bo dal usmeritve, da mora promet na mejnih prehodih potekati tekoče

Tudi minister za notranje zadeve Virant že napoveduje usmeritve policiji, da ne bi prihajalo do daljših čakalnih vrst ob prehodu meja. V nasprotnem primeru sledijo ustrezni ukrepi, je že vnaprej posvaril pred današnjim kolegijem pri premierki Alenki Bratušek. Ob tem je spomnil, da se vlada s sindikatom že dolgo pogaja in da so številne zadeve dogovorjene. Težava, ki je nastala s stavko policistov, je sicer po Virantovih ocenah v veliki meri posledica tega, da imamo v policiji dva sindikata, »ki tekmujeta drug z drugim«.

»Pri tej stavki gre mogoče celo bolj za sindikalni prestiž kot za kaj drugega,« je pristavil Virant. Po njegovih besedah so namreč v dogovoru z enim od dveh sindikatov zagotovili znaten znesek za plače v policiji, za t. i. povečan obseg dela in tako za policijo precej naredili.

Deli s prijatelji