NEVARNA AKCIJA

Odločitev padla: 250-kilogramsko bombo bodo uničevali v torek

Objavljeno 23. julij 2017 12.32 | Posodobljeno 23. julij 2017 12.32 | Piše: P. Pa.

Evakuirali bodo več kot 400 prebivalcev v polmeru enega kilometra.

MARIBOR – V torek dopoldne bodo pristojne službe izvedle uničenje letalske bombe v Vurberku, so sporočili iz PU Maribor.

Zahtevna akcija

Ker gre za zahtevno in obsežno akcijo, bo potrebna tudi evakuacija več kot 400 prebivalcev v polmeru enega kilometra. Podrobnosti o tem bodo policisti predstavili v ponedeljek. Kot smo že poročali, bo postopek onesposobljenja neeksplodirane bombe pri gradu Vurberk zelo zahteven, saj je najditelj bombo premikal. 

V nevarnosti je tudi grad Vurberk.

250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne je moški našel v sredo in jo pripeljal na dvorišče svoje hiše in šele nato o nevarni najdbi obvestil policijo.

Slovenske pristojne službe so pred dnevi že povedale, da bo postopek uničenja bombe težaven, saj gre za prvi primer najdbe takšne vrste v Sloveniji. V tujini je ob uničenju podobnih bomb prišlo tudi do poškodb strokovnjakov.

Zaprto območje

Trenutno je bomba na domu najditelja. Moškega in njegovo družino so evakuirali in hermetično zaprli območje v oddaljenosti 300 metrov od lokacije bombe. Območje je ves čas pod nadzorom policistov in gasilcev, onemogočen pa je tudi dostop do znamenitega gradu Vurberk in tamkajšnje cerkve. Po besedah strokovnjakov bomba trenutno ne pomeni nevarnosti, zato razlogov za preplah ni.

Moški je našel bombo med igro, ko je z otroki iskal skriti zaklad. Kako jo je izkopal in prišel do nje, pa preberite tukaj.

 

Deli s prijatelji