KONČNO

Odločitev o slovensko-hrvaški meji bo padla ...

Objavljeno 10. julij 2015 16.44 | Posodobljeno 10. julij 2015 17.08 | Piše: STA, Mo. S.

Arbitražno sodišče naj bi odločilo decembra.

HAAG, LJUBLJANA – Arbitražno sodišče, ki odloča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško, bo svojo odločitev predvidoma sprejelo v sredini decembra letos, so danes sporočili iz Haaga.

Rešitev bo končna

O tem, da gre odločitev pričakovati v sredini decembra, je danes Stalno arbitražno sodišče v Haagu, ki za slovensko-hrvaško arbitražno sodišče deluje kot nekakšen sekretariat, seznanilo vpletene strani. Obenem so spomnili, da bo odločitev zavezujoča in bo predstavljala končno rešitev spora glede meje med državama. Na kratko so tudi povzeli ključne dele arbitražnega sporazuma iz novembra 2009 ter delo arbitražnega sodišča v preteklih treh letih.

Nadaljnje informacije glede odločitve bodo objavljene na spletni strani Stalnega arbitražnega sodišča, so še zapisali.

O tem, kdaj bi lahko arbitri razkrili svojo težko pričakovano odločitev, se je sicer doslej že veliko ugibalo, medtem ko so na samem sodišču v Haagu molčali, saj da je postopek zaupen. Po koncu ustne obravnave junija lani sta tako Slovenija kot Hrvaška izrazili pričakovanje, da bo sodba znana v prvi polovici leta 2015. V začetku leta je nato zunanji minister Karl Erjavec opozoril, da to najverjetneje pomeni konec junija, začetek julija.

S prihodom poletja so se ugibanja selila na jesen, čeprav Stalno arbitražno sodišče nima poletnih sodnih počitnic, slišati pa je bilo tudi ocene, da bodo v Haagu počakali na parlamentarne volitve na Hrvaškem. Datum teh še ni razpisan, potekale pa naj bi enkrat do konca februarja 2016. Arbitri pri svojem delu sicer časovno niso omejeni. V skladu z arbitražnim sporazumom naj bi razsodbo izdali »brez odlašanja ob upoštevanju vseh relevantnih dejstev, ki se nanašajo na primer«.

Največji kamen spotike in s tem tudi najtežja naloga arbitrov je določitev meje na morju in stika Slovenije z odprtim morjem.

Deli s prijatelji