EVROPSKI KOMISAR

Odločitev je padla: Janez Potočnik ne gre na volitve

Objavljeno 12. marec 2014 12.25 | Posodobljeno 12. marec 2014 12.25 | Piše: STA, T. L.

Pravi, da želi do konca leta predvsem uspešno zaključiti naloge, ki so mu bile zaupane s tem mandatom evropskega komisarja.

Janez Potočnik.

BRUSELJ – Po tednih ugibanj je evropski komisar Janez Potočnik danes sporočil, da na evropskih volitvah 25. maja ne bo kandidiral. Potočnik se je omenjal kot morebiten nosilec kandidatne liste Pozitivne Slovenije ali celo kot skupni adut vseh slovenskih liberalnih strank, če bi se odločile za skupni nastop na volitvah.

»Glede na ugibanja, ki se pojavljajo v nekaterih medijih, želim pojasniti, da na letošnjih evropskih volitvah ne bom kandidiral za poslanca. Do konca leta želim predvsem uspešno zaključiti naloge, ki so mi bile zaupane s tem mandatom evropskega komisarja,« je danes svojo v sporočilu za javnost odločitev končno razkril Potočnik.

Podpora slovenskim demokratom

Kot je še zapisal, pri kandidaturi za predsednika Evropske komisije podpira kandidata evropskih liberalcev Guya Verhofstadta, »ker se zavzema za Evropo, ki vliva zaupanje in ne strahu, Evropo, ki bo zagotavljala blaginjo in enotnost in ne delitev«.

»Podprl bom tudi vse slovenske stranke in kandidate, ki pripadajo združenju liberalcev in demokratov, s katerimi v vseh letih delovanja v Bruslju tesno in dobro sodelujem. Zavzemam se tudi, da bi omenjene stranke strnile svoje moči in okrepile politično sredino tako v bodočem Evropskem parlamentu kot tudi doma,« je v sporočilu za javnost še nadaljeval komisar.

Kot je zaključil, je prepričan, »da Slovenija potrebuje dobro delujočo Evropsko unijo in da Evropa potrebuje dobro delujočo in stabilno Slovenijo. Za oboje sem si in si bom pri svojem delu tudi v prihodnje še naprej prizadeval po svojih najboljših močeh.«

Skupna lista za PS, DL, Zares in LDS? Nič ni jasno

Ali se bodo slovenske članice evropskih liberalcev (Alde) – stranke Pozitivna Slovenija, Državljanska lista ter zunajparlamentarni LDS in Zares – na majske volitve podale s skupno listo, za zdaj še ni jasno. Kot prvi iz vrst Aldeja v Sloveniji se je v volilni boj pred slabima dvema tednoma podal evropski poslanec Jelko Kacin s podporo LDS, medtem ko druge stranke svojih kandidatov še niso izbrale ali jih vsaj še niso razkrile javnosti.

Kacin je ob objavi svoje kandidature izrazil interes za sodelovanje slovenskih liberalcev, a dokončnega dogovora o tem med strankami še ni, čeprav naj bi po neuradnih informacijah o tem med njimi potekali intenzivni pogovori, za njihov skupni nastop pa navijajo tudi v Alde.

Alde ima trenutno v Evropskem parlamentu dva poslanca iz Slovenija – poleg Kacina še Iva Vajgla, v novem sklicu parlamenta pa želijo ohraniti dva sedeža ali celo zasesti tri. Vajgl se je sicer nedavno razšel s stranko Zares in bo na majskih evropskih volitvah nastopil s samostojno listo in ob podpori stranke Desus.

V ponedeljek predstavljena anketa Ninamedie je pokazala, da bi na volitvah v Evropski parlament v Sloveniji s 16,9 odstotka glasov zmagala PS, ob predpostavki, da bi bil nosilec njene liste Potočnik. Če bi upoštevali le odgovore tistih, ki se bodo volitev zagotovo udeležili, kar je slaba tretjina vprašanih, bi sicer zmagala SDS z Milanom Zverom kot nosilcem liste.

Deli s prijatelji