BOJ ZA PREVLADO

Odločitev: Jankovićev naskok na Bratuškovo?

Objavljeno 02. oktober 2013 09.55 | Posodobljeno 02. oktober 2013 09.55 | Piše: STA, K. K.

Pričakovati je, da bo Zoran Janković ob 13. uri sporočil, ali bo ponovno kandidiral za predsednika Pozitivne Slovenije.

Oba se lahko še umakneta iz tekme za prevlado v Pozitivni Sloveniji.

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković se mora danes odločiti, ali se je odločil ponovno kandidirati za predsednika največje vladne stranke – Pozitivne Slovenije (PS). Opolnoči se bo iztekel rok za oddajo soglasij h kandidaturam. Za zdaj je znana le kandidatura premierke in vodje PS Alenke Bratušek, vprašanje Jankovićeve kandidature pa ob številnih ugibanjih stopnjuje napetost, tudi v stranki.

Evidentiranih kandidatov za predsednika PS je 12, a je uradno znano le, da sta med njimi Janković in Bratuškova. Ta je soglasje h kandidaturi že dala, medtem ko prvi predsednik PS Janković še molči. Svoja razmišljanja o prihodnosti stranke je v zadnjih dneh razkril članom vodstva, v torek pa se je brez Jankovića sestal vrh PS, vendar se je razšel brez dokončnih dogovorov.

Janković bi porazil Bratuškovo

Neuradno naj bi se Janković nagibal k oddaji soglasja h kandidaturi. Ker naj bi imel kot 'oče' PS med člani še vedno veliko podporo, bi po nekaterih ocenah morebitno tekmo z Bratuškovo celo dobil. Toda ceno za to bi plačala tudi koalicija, ki je nastala ob pogoju Jankovićevega umika z vrha PS.

Špekulacije o tem, kaj lahko stori, se sicer stopnjujejo. Janković morda utegne s kritiko vlade zapustiti stranko, lahko pa odda soglasje in ga do glasovanja na kongresu, ki bo 19. oktobra, umakne. Če se strasti ne umirijo, lahko kandidaturo seveda umakne tudi Bratuškova.

Izključiti ne gre niti možnosti, da bi se v boj za predsedniški stolček v PS podal še kdo tretji. Lista kandidatov naj bi bila znana v četrtek.

Deli s prijatelji