JAVNO MNENJE

Odločen ne privatizaciji, prodali bi le NKBM

Objavljeno 23. junij 2014 11.22 | Posodobljeno 23. junij 2014 11.22 | Piše: STA, S. U.

Privatizacija državnega premoženja deli javnost, nasprotuje ji 60 odstotkov.

LJUBLJANA – Nekaj več kot polovica sodelujočih v anketi časnika Delo nasprotuje privatizaciji. Več kot četrtina jih meni, da država ne bi smela ničesar prodati, tretjina pa, da bi moral biti proces prodaje bolj nadzorovan. Petina zagovarja privatizacijo, a meni, da bi morali ohraniti strateške naložbe.

Le 12 odstotkov anketiranih pravi, da bi se morala država znebiti vseh naložb in jih prepustiti zasebnemu lastništvu. Privatizacija se bo nadaljevala tako, kot je bila zastavljena v vladi Alenke Bratušek, pričakuje dobra tretjina sodelujočih v anketi.

Dobra tretjina anketiranih trdi, da se bo zastavljeni privatizacijski postopek nadaljeval z dosedanjim tempom, 12 odstotkov jih celo meni, da se bo pospešil, petina jih pravi, da se bo upočasnil ali celo ustavil, preostala petina pa se o tem vprašanju ni znala opredeliti.

Skoraj polovica bi prodala mariborsko banko

Večinsko podporo za prodajo je po Delovi anketi dobila le NKBM. Skoraj polovica bi prodala mariborsko banko, 42 odstotkov pa bi jo kljub vsem težavam zadržalo v državni lasti. Pri NLB večina, čeprav tesna, ne podpira prodaje. Proti prodaji Aerodroma Ljubljana je skoraj dve tretjini vprašanih, proti prodaji Mercatorja dve tretjini, še več proti prodaji Petrola (74 odstotkov).

Prav tako je velika večina sodelujočih v anketi proti prodaji Telekoma Slovenije. Prodajo Luke Koper podpira le 13 odstotkov, prodajo 25-odstotnega deleža države v farmacevtski družbi Krka pa še manj, le 11 odstotkov. Polovica anketiranih je za to, da bi se Mercator preoblikoval v potrošniško-delavsko-dobaviteljsko kooperativo oziroma zadrugo.

O davkih je večina anketirancev (83 odstotkov) prepričana, da so previsoki, in ne verjamejo politikom, ki trdijo, da jih bodo znižali. Večina (43 odstotkov) ne verjame nobenemu politiku, ko govorijo o davkih, znaten delež (42 odstotkov) pa verjame tistim, ki pravijo, da davkov ne bodo zvišali.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 401 odraslega državljana med 17. in 19. junijem 2014 opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Deli s prijatelji