PREVIDNO!

Oderuško: zaradi »ugodnih« kreditov zadolženi čez glavo

Objavljeno 07. marec 2013 20.02 | Posodobljeno 07. marec 2013 20.01 | Piše: A. K.

Nekatera podjetja z razvejano mrežo poslovalnic in posrednikov ponujajo »ugodne« kredite.

Pri sebi je imela le 17 evrov gotovine (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ugotavlja, da je vse več potrošnikov oškodovanih zaradi najema kreditov po obrestni meri, ki presega zakonsko dovoljeno višino. Nekatera podjetja z razvejano mrežo poslovalnic in »posrednikov« ponujajo »ugodne« kredite. Pri tem izkoriščajo finančno stisko ljudi, ki zaradi majhnih dohodkov ali izgube službe kredita ne morejo najeti v banki. Podjetja ob sklenitvi kreditne pogodbe zahtevajo podpis posebne izjave, s katero potrošnik svojemu izplačevalcu plače ali pokojnine (ZPIZ) odobri odtegovanje obrokov za plačilo kredita nepreklicno do izjave upnika, da je kredit poplačan. To pa v praksi pomeni, da v primeru oderuškega kredita oziroma kreditne pogodbe, ki je sklenjena v nasprotju z zakonom, potrošnik ne more enostavno preklicati izjave in doseči prenehanje odtegovanja obrokov.

Upokojenci najpogostejše žrtve

V ZPS poudarjajo, da so žrtve nebančnih ponudnikov kreditov pogosto upokojenci. ZPIZ ne razpolaga s kreditnimi pogodbami in ni dolžan presojati, ali je potrošnik sklenil veljavno kreditno pogodbo, ali je pogodba oderuška, niti ne preverja, kdaj je kredit plačan. Upokojenci lahko dosežejo prenehanje odtegovanja obrokov kredita od pokojnine le v sodnem postopku zoper dajalca kredita. To pa za potrošnika pomeni stroške in zaradi trajanja postopka tudi veliko nevarnost, da ob izidu sodbe podjetje ne bo več obstajalo oziroma ne bo imelo nobenega premoženja, iz katerega bi bilo poplačano preplačilo kredita.

Ministrstvo predloga še ni upoštevalo

Junija 2012 je ZPS ministrstvu za pravosodje in javno upravo v postopku spreminjanja zakona o izvršbi in zavarovanju predlagala črtanje 135. člena, ki ureja izplačilno prepoved z dolžnikovo privolitvijo in ji pripisuje pravne učinke sklepa o izvršbi. Ministrstvo predloga  pri pripravi zakonskih sprememb ni upoštevalo. 
 

Nasveti ZPS:

  • Če vam je banka zavrnila prošnjo za kredit in se po ponudbo odpravite k nebančnim ponudnikom, bodite zelo previdni.
  • Če najemate kredit od podjetja, preverite, ali ima dovoljenje za opravljanje dejavnosti potrošniškega kreditiranja. Če je nima, ne sklepajte pogodbe, in obvestite Tržni inšpektorat RS.
  • Pred podpisom pogodbe skrbno preberite vsa določila. Posebej pozorni bodite na določila o stroških kredita.
  • Če pogodbe ne razumete, je ne podpišite, dokler ne dobite ustreznega (pisnega) pojasnila oziroma poiščite strokovno pomoč.
  • Ob sklenitvi pogodbe zahtevajte izvod celotne dokumentacije (pogodbo, ponudbo, izračune …) za svoj arhiv. 

 

Deli s prijatelji