OBIRANJE

Oderuške banke še bolj oderuške

Objavljeno 03. september 2012 13.00 | Posodobljeno 03. september 2012 11.47 | Piše: A. L.

Dražje storitve napovedalo pet bank, še nekaj pa jih podražitev v prihodnjih mesecih ne izključuje.

LJUBLJANA – Banke so tudi v krizi našle način, kako vsaj skušati izboljšati poslovanje – s podražitvami. Pet bank je za Finance potrdilo, da bodo storitve dražili (Abanka, NKBM, NLB, PBS, SKB), šest jih pravi (Banka Celje, Banka Koper, DBS, Gorenjska banka, Hypo banka, Unicredit banka), da v prihodnjih mesecih ne nameravajo dražiti storitev, medtem ko v Volksbank napovedujejo manjše korekcije.

Kaj bodo dražili?

Abanka

Nerezidenta bo od 10. septembra odprtje osebnega računa stalo dodatnih pet evrov k zdajšnji tarifi.

Z 20. septembrom za pravne osebe in samostojne podjetnike uvajajo zaračunavanje stroškov poizvedb upnika z izkazanim pravnim interesom glede sklepa o izvršbi. Za to bo treba odšteti 6,50.

NKBM

V Novi KBM, kjer so pred kratkim dobili novega predsednika uprave, bodo oktobra podražili kar nekaj storitev:

– nujno plačilo s plačilnim nalogom pri bančnem okencu ali na bankomatu bo fizično osebo namesto 6,85 evra stalo 10 evrov;
– pravne osebe bodo za nujna plačila prek elektronskega naloga po novem plačevale osem evrov (zdaj 5,06), če gre za papirni nalog 10 evrov (zdaj 6,85), za nalog na magnetnem mediju pa devet evrov (zdaj 5,50);
– pravnim osebam se bo podvojila vrsta nadomestil za čezmejna in druga plačila ter za določene prilive;
– za sprejem menice na unovčenje bodo zaračunali 20 (in ne več 15 evrov) za pisno potrdilo o izvršitvi nakazila pa 1,20 evra (zdaj 1,04);
– mesečno nadomestilo za elektronsko banko Bank@Net se bo za fizične osebe podražilo s 40 na 50 centov, za račun zasebnika ali samostojnega podjetnika pa z enega na dva evra.

V NKBM pojasnjujejo, da je razlog za dražitev tudi »nenehno vlaganje v razvoj«.

NLB

Varnostna sporočila (na evrskem delu osebnega računa) bodo od oktobra dražja, in sicer bo treba za sporočilo odšteti namesto 0,04 evra 0,06 evra na prejeto sporočilo.

PBS

Podražitev je z oktobrom predvidena le za pravne osebe – obveščanje po pošti (papirni izpisek) enkrat na mesec za uporabnike e-bančništva bo namesto enega stalo pet evrov.

SKB

Z 12. septembrom bodo lastnikom osnovnih osebnih računov znižali obrestno mero z 0,05 odstotka na leto na 0,01. Za druge osebne račune jo bodo prepolovili – z 0,10 na 0,05 odstotka na leto.

Dražijo tudi nakazila, plačila, direktne bremenitve, zapiranja računov za fizične osebe. Več o tem najdete tukaj

Za pravne osebe se bo mesečno vodenje TRR-računa podražilo z 10,50 na 11 evrov. Plačilo nad 50.000 evrov, izvršeno na TRR pri drugi banki, ali nujni nalog bo po novem stal 5,90 evra (zdaj 5,20). Za množična plačila je v ceniku, dostopnem na spletni strani banke, zapisana podražitev z 0,40 evra na pet evrov.

Deli s prijatelji