TERNA

Odejo bo podarila vnukinji

Objavljeno 21. avgust 2015 10.38 | Posodobljeno 21. avgust 2015 10.38 | Piše: T. J. G.
Ključne besede: Terna

Dolenjki Martini Fink se je sreča nasmehnila prvi dan Terne.

Dobitnica z vnukom Timom. Foto: T.J.G.

NOVO MESTO – Ko obiščemo Martino Fink na njenem domu v Črmošnjicah pri Stopičah, nas pričaka z nasmehom na ustih in najprej omeni, da drugače nima sreče, saj je doslej zadela le deset dekagramov kave, a sreča se ji je tokrat nasmehnila prvi dan naše nove Terne, ki v Slovenskih novicah poteka v sodelovanju z Vitapurjem. No, če se še ni razveselila kakšnega dobitka ali nagrade, čeprav občasno vplača tudi loto, je tokrat pri časopisu, ki ga prebirate, zadela kar eno večjih nagrad, svileno odejo Venezia.

Najbolj bran časopis v državi pri Finkovih najprej prebere Martinin mož Franc. Vstaja zgodaj, in preden se odpravi za delom, ki ga kljub upokojitvi nikoli ne zmanjka, prelista Novice. Seveda odlepi nalepko na prvi strani. Tudi v ponedeljek jo je, a kaj pomenijo trije enaki metuljčki, ni vedel. Je pa na dobitek opozoril ženo Martino. Seveda časopis čez dan vzamejo v roke vsi v družini, tudi najmlajši, vnuk Tim, ki bo kmalu znova sedel v šolsko klop v Stopičah, postal bo osmošolec, in ko lista Slovenske novice, pove, da ga najbolj pritegne zadnja stran, predvsem šale.

»V novicah najraje preberem tiste zapise, ki so iz naših krajev,« doda Martina, ki je naša naročnica že kakšno desetletje. Seveda si tudi ona vzame čas za branje – ko postori, kar mora. Dela pa je na kmetih vedno vrh glave. Z možem imata v hlevu nekaj živine, pa njivo je treba obdelati in vinograd. »Pokojnine so slabe, a nekaj hrane pridelamo sami, da je lažje,« se nasmehne sogovornica, ki bo kmalu dopolnila 75 let. Seveda jima pri delu pomaga sin z družino.

Čeprav ne ve natančno, kakšna bo odeja, ki jo je zadela na Terni, se je že odločila, da bo z njo razveselila 19-letno vnukinjo, predvsem zato, ker je odeja iz najfinejših niti svile mulberry in je antialergena ter negostoljubna do pršic. 

Deli s prijatelji