ODDAJNIK

Oddajnik sredi gradu v nevihti ogroža turiste

Objavljeno 01. junij 2013 16.45 | Posodobljeno 31. maj 2013 20.51 | Piše: Aleksander Brudar

Šilentaborci zahtevajo, da nacionalka prestavi oddajnik, ki stoji sredi nekoč mogočnega gradu.

Si predstavljate, da je bil nekoč tukaj mogočen grad (foto: Dejan Javornik)?

ŠILENTABOR –  Slovenci se lahko pohvalimo z bogato zgodovino gradov. Na žalost se tega še vedno ne zavedamo dovolj, saj je veliko nekdanjih grajskih poslopij že v ruševinah ali pa žalostno propadajo pred našimi očmi. Še huje je, če sredi nekoč mogočnega grajskega dvorišča, o katerem ni več ne duha ne sluha, vidite radijski in televizijski oddajnik. Primer takšnega mačehovskega odnosa do kulturne dediščine lahko opazite ob obisku vasice Šilentabor, ki leži na strmi vzpetini med Košansko in Zgornjepivško dolino. Ob prekrasnem razgledu na Vremščico, hribe nad Trstom, Brkine in Slavnik si niti predstavljati ne morete, da je tu nekoč stal grad z mogočnim in visokim obzidjem, ki je bil za Turke v 15. stoletju skoraj nepremagljiv in ki je bil takrat menda največji taborni kompleks na Slovenskem. Zato je razumljivo, da si nekaj deset prebivalcev bližnje vasi Šilentabor zdaj prizadeva, da bi RTV Slovenija oddajnik pred obnovo odstranila z lokacije in ga premaknila na novo bližnjo, ki so jo vaščani že leta 2010 ponudili brez obveznosti.

V anteno večkrat udarila strela

»Nismo proti sodobnim telekomunikacijam, saj bi tudi mi radi uporabljali mobilne telefone, ampak samo želimo si, da se ga prestavi na drugo lokacijo,« nam razloži predstavnik omenjene notranjske vasice Andrej Štavar. Pove nam, da je antena, ki na hribu stoji že od leta 1975, zelo nevarna, saj je vanjo že nekajkrat udarila strela in bi lahko bila za morebitne obiskovalce, ki bi bili takrat v bližini, zelo nevarna. »V Šilentaborju je že večkrat zaradi strele ven metalo števce in doze,« opozarja Štavar. Poleg tega je zaradi močne burje, ki tamkajšnje kraje pogosto obišče, velika nevarnost tudi, da bi se porušil. Želijo si tudi ohraniti kulturno dediščino kraja. »Sramota je, da prideš gor in gledaš in ne veš, kaj je to,« nadaljuje sogovornik. Na nekdanje obrambne nasipe, ki so bili ponekod visoki do osem metrov, široki pa dvajset, danes spominjajo le še s travo in bodičevjem zaraščene ruševine. Štavar nam naniza kar nekaj idej – od posebne krožne poti do posameznih informativnih tabel z narisanimi maketami gradu, s katerimi bi lahko turistom predstavili bogato zgodovino kraja.

Kako bi si
delili stroške

Na temo prestavitve stolpa so se nedavno že sestali predstavniki občine Pivka, Elektra Primorske, RTV Slovenija in vasice Šilentabor in se poskušali dogovoriti o tem, kako bi si prvi trije deležniki delili stroške prestavitve na drugo lokacijo. »Ta obstoječa antena, ki je dotrajana, je en tak mejnik. Treba se je potruditi in najti lokacijo, ki bi bila v korist vsem ljudem,« ob tem pravi drugi predstavnik vaščanov Šilentaborja Ljubo Fabjan. Zato od občine pričakuje, da bo v primerjavi s prejšnjimi leti aktivneje pristopila k rešitvi problema. Da je oddajnik zaradi starosti v zelo slabem stanju in da je potreben zamenjave, nam je povedal tudi vodja območne enote Oddajniki in zveze pri RTV Slovenija Miran Dolenc. Leta 2010 so pridobili gradbeno dovoljenje za postavitev novega oddajnika na isti lokaciji, izdano pa je bilo tudi ustrezno kulturnovarstveno soglasje. Glede nove lokacije oddajnika pa so na vseh sestankih s krajani, kot je razložil, s tem soglašali, vendar hkrati tudi povedali, »da ne moremo kriti dodatnih stroškov, ki nastanejo zaradi prestavitve stolpa na novo lokacijo«. Strošek postavitve novega stolpa na sedanji lokaciji znaša sto tisoč evrov, dodaten strošek na novi pa je predvsem dovod električne energije, ki je po oceni Elektra Primorska vreden 54.000 evrov. »Pričakujemo, da bo ta strošek pokrila občina Pivka,« je še povedal Dolenc. Obrnili smo se tudi na občino Pivka, kjer so nam povedali, da je vse skupaj še v fazi razgovorov. Ali bo sodelovala pri prestavitvi dotrajanega oddajnika, bo na koncu odvisno tudi od njenega proračuna.

Škodljivi posegi v preteklosti

Omenjeni oddajnik je bil, kot smo izvedeli v novogoriški območni enoti zavoda za varstvo kulturne dediščine, postavljen brez soglasja pristojne službe za varovanje kulturne dediščine in ima veljavno gradbeno dovoljenje iz leta 1975. Kot nam je povedala tamkajšnja odgovorna konservatorka Patricija Bratina, so brez njihovega dovoljenja tudi leta 1996 izkopali jarke za električni kabel in ozemljitev. Po prijavi na pristojni inšpektorat so izvedli zaščitno akcijo dokumentiranja že odkopanih strojnih jarkov. Zavod je leta 2009 izdal negativno odločbo na vlogo za odstranitev in postavitev novega stolpa. Po skupnem ogledu predstavnika projektnega biroja in odgovorne konservatorke pa je izdal kulturnovarstveno soglasje, »saj gre za rekonstrukcijo obstoječega stolpa, ki je bil s stališča varovanja arheološke dediščine še sprejemljiv«. Na območju arheološkega spomenika so bili v preteklosti opravljeni posegi, ki so povzročili poškodbe na spomeniku in ga tudi degradirali (kot so postavitev antene z infrastrukturo na območju porušenega grajskega kompleksa, presekani prazgodovinski nasipi ob gradnji ceste, obnova in gradnja novih stanovanjskih objektov), je mogoče prebrati v obrazložitvi stališča zavoda pri izdaji kulturnovarstvenega soglasja. Varuhi kulturne dediščine v celoti podpirajo pobudo vaščanov. Nov stolp na sedanji lokaciji znaša 100.000 evrov.

Deli s prijatelji