ŠIRJENJE

Oddahnimo si, epidemije ošpic v Sloveniji ne bo

Objavljeno 14. januar 2012 15.10 | Posodobljeno 14. januar 2012 14.53 | Piše: Mo. S., STA

Problem lahko predstavlja kopičenje necepljenih otrok.

Zaščita je po cepljenju z dvema odmerkoma trajna.

LJUBLJANA – Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) ocenjujejo, da je verjetnost, da bi v Sloveniji prišlo do občutnega povečanja oziroma epidemičnega širjenja ošpic, relativno majhna. Marta Grgič-Vitek je povedala, da se ošpice od leta 2000 do 2009 v Sloveniji niso pojavljale, v letu 2011 pa je bilo zabeleženih 22 bolnikov z ošpicami.

Letos še brez primera

Že dva epidemiološko povezana primera ošpic pomenita izbruh ošpic, o epidemiji pa govorimo le, če bi šlo za široko širjenje ošpic po državi, je pojasnila Grgič-Vitkova in poudarila, da v letošnjem letu še niso zabeležili primera ošpic.

Najhuje leta 1995

Zadnja epidemija v Sloveniji je sicer potekala v letih 1994–95. Epidemija se je začela v septembru 1994 v novomeški regiji in do konca leta zajela vse občine te regije. V januarju 1995 se je epidemija razširila tudi v novogoriško regijo in nato še v druga območja Slovenije. Do konca julija 1995 je bilo prijavljenih 533 primerov, je dejala Grgič-Vitkova.

Cepijo 95 odstotkov otrok

Kot je še izpostavila, so otroci v Sloveniji prvič cepljeni proti ošpicam v starosti enega leta, drugi odmerek pa dobijo pred vstopom v osnovno šolo. Slovenija relativno dobro obvladuje ošpice z visokim deležem cepljenih in zato na IVZ ocenjujejo, da je pri nas verjetnost prenosa bolezni v splošni populaciji relativno nizka. V zadnjih 10 letih je bilo namreč vsako leto cepljenih okrog 95 odstotkov otrok.

Problem lahko pomeni edino kopičenje necepljenih otrok. Taki skupki nezaščitenih oseb namreč vedno predstavljajo potencialno grožnjo za širjenje ob vnosu ošpic v državo. Sicer pa je po cepljenju z dvema odmerkoma pri veliki večini cepljenih zaščita trajna.

Deli s prijatelji