DOGOVOR

Odbor za finance poroštvu za Teš 6 prižgal zeleno luč

Objavljeno 13. julij 2012 17.08 | Posodobljeno 13. julij 2012 17.08 | Piše: A. L., STA

Gre za posojilo, vredno 440 milijonov evrov.

Gradnja Teša 6

LJUBLJANA – Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes vendarle končal drugo obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6. Po pričakovanjih je sprejel tudi dopolnilo, v skladu s katerim je vladi omogočeno, da v primeru ponovnega povečanja končne cene projekta nad 1,3 milijarde evrov ne sklene pogodbe o poroštvu.

Odbor je sprejel tudi sklep, v skladu s katerim mora Teš do podpisa pogodbe z vlado o poroštvu pripraviti recenzirani investicijski program 5, ki ga potrdi neodvisen in strokovno usposobljen recenzent.

Prekinjena seja

Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je dejal, da je kljub vsem prizadevanjem za znižanje vrednosti projekta še vedno vprašljiva dolgoročna rentabilnost projekta, predvsem upoštevajoč dejstvo, da se je vrednost projekta v minulih letih bistveno povečala. Vlada je zato predlagala, da odbor sprejme ustrezno dopolnilo.

Država bi v skladu s predlogom zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki ga je v parlamentarno proceduro v začetku februarja vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Srečkom Mehom iz opozicijske SD, jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki (EIB).

Odbor za finance je drugo obravnavo predloga zakona konec junija že drugič prekinil, saj je potreboval dodatna pojasnila Teša glede končne cene projekta. Pričakovati je, da bo DZ o predlogu zakona odločal še ta mesec na izredni seji, saj želijo v Tešu posojilo EIB začeti črpati z 31. julijem.

Številni nasprotniki

V Šaleški dolini največjo investicijo v slovenski energetiki močno podpirajo, medtem ko mu okoljevarstvene organizacije, združene v koalicijo Ustavimo Teš 6, in nekateri drugi predstavniki ostro nasprotujejo. V šoštanjski termoelektrarni pravijo, da Teš 6 ne bo dodatno obremenjeval okolja, zagotavljajo pa tudi, da Teš 6 in poroštvo davkoplačevalcev ne bosta stala ničesar.

Teš 6 naj bi letno proizvedel 3500 gigavatnih ur električne energije, kar je pomembno z vidika stabilne in zanesljive oskrbe Slovenije z električno energijo. Zaključek pogodbenega poskusnega obratovanja je predviden novembra 2014, Teš 6 pa bo po načrtih obratoval 40 let.

Deli s prijatelji