25 LET SLOVENSKIH NOVIC

Od turizma do mesnice – vedno Slovenske novice!

Objavljeno 07. april 2016 12.06 | Posodobljeno 07. april 2016 12.06 | Piše: S. F.

Marija Karat ima gorsko kmetijo, nekoč je bila turistična. V največje veselje ji je njena komaj mesec stara vnukinja.

Marija Karat dela v mesnici. Foto: osebni arhiv

»Redno berem Slovenske novice,« je takoj na začetku razložila zgovorna in simpatična Marija Karat iz Ribnice na Pohorju, ena naših najzvestejših bralk in bralcev, saj Slovenske novice spremlja že vse od začetka izhajanja. Je ponosna mama petih otrok, od katerih so trije že polnoletni, dvojčka pa bo treba še spraviti h kruhu. Živijo na gorski kmetiji, kjer nimajo intenzivne pridelave, ampak skrbijo za dva prašiča in 11 krav dojilj ter telet. Nekoč, med letoma 1986 in 2010, so se na kmetiji ukvarjali tudi s turizmom in so bili edina turistična kmetija na tem območju. Potem so dejavnost opustili, ker so otroci ugotovili, da se ne bodo ukvarjali s turizmom, Marija pa je našla službo najprej v restavraciji in potem v mesnici.

Odločni gospe, ki bo letos praznovala 50 let, dela ne manjka, saj ga je na kmetiji več kot dovolj, tudi če ji pomagajo drugi člani družine: starši in otroci pa tudi partner, ki ima svojo kmetijo. »Vajena sem delati,« pravi Marija in dodaja, da se tu in tam poheca, češ da ni dela, ki ga ni delala na kmetiji. »Tudi motorno žago sem imela v rokah in sem podirala drevesa,« pravi sogovornica, ki brez težav sede na gorski traktor in z njim – če je treba – spravlja seno.

V redkih trenutkih, ko ima nekaj več časa – pozimi ali zvečer –, ne sedi križem rok. Zdaj ji je v največje veselje vnukinja, ki so jo dobili pred enim mesecem, razveseljujejo pa jo tudi ročna dela. »Šivam, kvačkam, tudi na svilo sem risala, iz nogavic delala rože in aranžmaje … Vse, česar se lotim, mi gre od rok,« pravi sogovornica, ki v ročnih delih najde sprostitev. Čeprav, se strinja, bi si človek tudi brez tega moral vzeti nekaj časa zase.

Deli s prijatelji