SLOVENCI PO SVETU

Od plavalke 
do terapevtke

Objavljeno 07. oktober 2012 23.05 | Posodobljeno 07. oktober 2012 23.04 | Piše: Irena Divković Milanović

Mojca Čater je nastopala za kanadsko plavalno reprezentanco, danes pa je športna terapevtka.

Kanadska Slovenka živi z družino v Kaliforniji (foto: facebook).

Nekdanja profesionalna plavalka slovenskega rodu Mojca Čater se je rodila 12. februarja 1970 v Torontu. Leta 1988 je na poletnih olimpijskih igrah v Seulu tekmovala za kanadsko reprezentanco in se uvrstila na deveto mesto v delfinu na 200 metrov, leto pozneje pa je bila prva na svetu. Kot tekmovalka je bila znana pod vzdevkom Mo.

Selitev v Kalifornijo

Mojca je danes cenjena in certificirana zdravstvena terapevtka v športni praksi v Torranceu pri Los Angelesu. Je direktorica klinike Hand & Upper Extremity Therapy, hkrati pa učiteljica plavanja za otroke v bližnjem znamenitem predmestju Redondo Beach. Mojca se lahko pohvali z več kot 17-letnimi izkušnjami v športni medicini, zasebni praksi in bolnišnicah, redno predava na univerzi v Južni Kaliforniji, kjer je leta 1994 tudi diplomirala. Je raziskovalka in avtorica številnih člankov in knjig, ki obravnavajo terapijo z rokami.

Po selitvi iz Kanade v ZDA je živela v Santa Monici, vila v Redondo Beachu na South Irena Avenue iz leta 1996 pa je vredna več kot milijon dolarjev. Dvonadstropna nepremičnina s površino okoli 300 kvadratnih metrov zakoncema Čarter-Herman in njunim trem sinovom omogoča več kot udobno življenje. Objekt ima štiri spalnice, tri kopalnice, urejen vrt, vse po najvišjih standardih. Mojca in Paul naj bi svojo sanjsko hišo kupila 2002. za 828.000 dolarjev – kar niti ni pretirana cena glede na elitno četrt, v kateri stoji.

Mojca je aktivna tudi na družabnih omrežjih. Na facebooku je pod dejavnosti dodala povezavo na Advanced Therapy Center oziroma svojo kliniko, priložila je tudi družinsko fotografijo. Njen 45-letni mož je cenjeni odvetnik s pisarno v bližnjem Hermosa Beachu. V Kaliforniji živi od leta 1999, prej je živel v West Lafayettu v zvezni državi Indiana. V Kaliforniji si je ustvaril družinsko življenje v razkošnem Redondo Beachu ob pacifiški obali s čudovitimi plažami s kanadsko Slovenko Mojco, ki je športna tekmovanja nadomestila s plemenito dejavnostjo. 

Deli s prijatelji