JAJCA

Od Mercatorja zahtevajo nove testenine

Objavljeno 16. januar 2015 20.13 | Posodobljeno 16. januar 2015 21.07 | Piše: STA, Mo. S.

Iz Mercatorja odgovarjajo: »V okviru raziskave, ki jo je na treh vzorcih dostavljenih špagetov izvedel neodvisni laboratorij Neotron SpA iz Italije, prisotnost jajčnih beljakovin ni bila zaznana v niti enem vzorcu.«

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti od dobavitelja testenin za Rdeči križ in Slovensko Karitas zahteva, naj testenine, ki so že dostavljene v skladišča, odstranijo in jih nadomestijo z novimi. Laboratorijske preiskave so danes dokončno potrdile, da nejajčne testenine vsebujejo sledi jajc.

Mercator je bil za dobavitelja sicer izbran na javnem razpisu. »Na ministrstvu izražamo razočaranje in ogorčenje nad tem, da je dobavitelj dostavil hrano, ki odstopa od zahtev o kakovosti izdelka, in pričakujemo, da bo v skladišča humanitarnih organizacij v najkrajšem mogočem času dostavil kakovostne testenine, kot so bile zahtevane v javnem naročilu,« so zapisali na ministrstvu v sporočilu za javnost.

Izdelek vsebuje tudi sporno barvilo

Analiza vzorcev nejajčnih testenin je glede na poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pokazala prisotnost jajčnih beljakovin. Ker to na izdelku ni bilo navedeno, lahko tak izdelek predstavlja tveganje za zdravje ljudi, ki so alergični na beljakovine jajc, navajajo na ministrstvu. Nacionalni laboratorij prav tako ugotavlja, da je na vzorcu sušenih testenin iz durum zdroba med sestavinami navedena uporaba naravnega barvila betakarotena. To barvilo ni dovoljeno za uporabo v tovrstnih izdelkih. Izdelek zaradi vsebnosti betakarotena ne sme biti prisoten na trgu EU.

Ministrstvo je postopek javnega naročila za dobavo blaga v okviru Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim izvedlo jeseni lani. Za 1,19 milijona evrov je nabavilo več kot dve toni prehranskih izdelkov, od tega 388.000 kilogramov pšenične moke, 455.500 kilogramov nejajčnih testenin, 263.000 kilogramov brušenega riža, 148.000 litrov jedilnega rafiniranega sončničnega olja in 813.560 litrov mleka.

Za dobavo nejajčnih testenin je bil na podlagi javnega naročila izbran Mercator, pogodbena vrednost pa znaša 402.000 evrov. Hrana je bila v skladišča Rdečega križa in Karitas dobavljena decembra lani, ministrstvo pa je takoj po prvem sumu, da testenine ne ustrezajo vsem zahtevam o kakovosti izdelka, razdeljevanje testenin ustavilo. Številne analize hrane bodo zaradi varnosti prejemnikov izvajali tudi v prihodnje.


Kaj pravijo v Mercatorju?

Na poziv ministrstva so se odzvali tudi v Mercatorju.

»Podjetje Vispak, d. d., ki je bilo na razpisu družbe Mercator, d. d., izbrano za dobavitelja predmeta dobave razpisa ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, je v okviru izbornega postopka družbi Mercator oddalo vsa dokazila o ustreznosti izdelka v skladu z razpisno dokumentacijo ministrstva.

Blago, ki je predmet dobave razpisa, so nejajčne testenine, pakirane v 0,5-kilogramsko embalažo, vrečke/paketi so pakirani v transportno embalažo, dobavljivo na paletah. Izdelek ne sme vsebovati črtne kode (bar koda). V skladu s posebnimi zahtevami v razpisni dokumentaciji so bili embalaža, proizvodnja, pakiranje in označevanje izdelka posebej in namensko pripravljeni in izvedeni samo za namene razpisa. Artikla, kot je navedeno v zahtevku javnega razpisa, namreč v prosti prodaji ni in ga tudi ne sme biti. 

Po ugotovitvi suma prisotnosti jajčnih beljakovin v sledovih je Mercator naročil raziskavo o prisotnosti jajčnih beljakov in v dostavljenih izdelkih pri neodvisnem tujem akreditiranem laboratoriju. V okviru raziskave, ki jo je na treh vzorcih dostavljenih špagetov izvedel neodvisni laboratorij Neotron SpA iz Italije, prisotnost jajčnih beljakovin ni bila zaznana v niti enem vzorcu. Dokazila o izsledkih analize so bila 16. 1. 2015 ob 10.50 predložena tudi ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Navkljub temu bo podjetje Vispak, d. d., kot dobavitelj predmeta razpisa v zahtevanem roku odstranil vso dostavljeno količino ter jo nadomestil z novim izdelkom,« so nam sporočili. 

 

 

Deli s prijatelji