NAŠLI SO JIH

Od lopovov so morali odkupiti svojo harmoniko, policija pa nič?

Objavljeno 23. februar 2015 19.23 | Posodobljeno 23. februar 2015 19.23 | Piše: P. Pa.

10-letnica je ostala brez harmonike. Starši so tatove in harmoniko našli, nad policijo pa so ogročeni.

LJUBLJANA – Konec januarja je po facebooku zakrožila zgodba družine iz Zagorja ob Savi (ime in kontaktne podatke hranimo v uredništvu, saj se ne želijo izpostavljati), ki so ji nepridipravi povsem izpraznili dom. Poleg zlatnine, denarja in računalnika so jim ukradli nadvse ljubljeno harmoniko, na katero je z navdušenjem igrala 10-letna deklica. Šlo je za nadvse posebno in redko harmoniko, zato so upali, da obstaja možnost, da jo vendarle dobijo nazaj.

S skupnimi močmi so jo našli

Družina se je angažirala in na facebooku sprožila pravo iskalno akcijo, v kateri je prosila vse, ki bi kar koli vedeli o harmoniki, naj jo na to opozorijo. Trud in iskanje sta na koncu obrodila sadove. Kmalu je prejela sporočilo, da očitno nepridipravi glasbilo že prodajajo. Na spletnih omrežjih so jih opozorili, da harmoniko prodajajo v domačem kraju – in to le nekaj dni po kraji.

Po prejetem obvestilu o prodaji harmonike so lastniki stopili v stik s prodajalci, domnevnimi nepridipravi, in se dogovorili za nakup. »Seveda so nam za to harmoniko povedali tudi ceno, ampak naše zmagoslavje je bilo popolno, saj smo v tistem trenutku mislili, da bomo policistom lopove praktično pripeljali v naročje. Pa smo se motili. Treba je vedeti, da vlom v našo hišo ni osamljen primer, ampak se v Zagorju in njegovi okolici dogajajo nonstop. Hladen tuš se zgodi, ko polni pričakovanja pokličemo kriminaliste, jim zgodbo opišemo in pričakujemo akcijo. Njihov odgovor? Če želite svoje stvari nazaj, jih pojdite iskat, plačajte, kolikor zahtevajo, potem pa jih prinesite na policijsko postajo, da bomo vzeli prstne odtise,« je dogajanje na spletu opisala mama 10-letnice.

Družina je za harmoniko odštela nekaj sto evrov, pri čemer se je soočila z nepridipravom, ki je na glavo obrnil njen dom in naredil veliko škodo, nad ravnanjem policistov pa je naravnost ogorčena. Ogorčeni so tudi vsi, ki so kakor koli pomagali družini, da bi dobili nazaj harmoniko.

Ljubljanska policija: Zgodbe niso potrdili

Kaj se je dogajalo in zakaj so tako svetovali oškodovancem, smo povprašali tudi pri PU Ljubljana, pod katero spada policijska postaja Zagorje ob Savi. Odgovarjajo pa takole: »Glede konkretnega primera, ki ga opisujete, smo navedbe o svetovanem odkupu predmetov preverili na policijski postaji, kjer to ni bilo potrjeno. Glede omenjenega dogodka in kaznivega dejanja policisti še zbirajo obvestila. Predkazenski postopek še poteka, zato vam zaradi tajnosti tega o podrobnostih preiskave ne moremo posredovati  konkretnih informacij. O ugotovitvah bodo policisti obvestili pristojno državno tožilstvo.«

Na policiji še odgovarjajo, da na splošno velja, da ko oškodovanci ugotovijo, da se njihova odtujena lastnina prodaja in o tem obvestijo policiste, se nikoli ne izpostavljajo situaciji, v kateri bi bili lahko kakor koli ogroženi. »Ko policisti prejmejo takšno informacijo, poskušajo od naznanitelja ali oškodovanca pridobiti čim več podatkov. V nadaljevanju pa ukrepajo v skladu z zakonom o kazenskem postopku, oškodovanca pa ob tem aktivno ne vključujejo v samo preiskavo. Policisti so tisti, ki izvajajo naloge preiskovanja in odkrivanja kaznivih dejanj in prijetja storilcev.«

Dodajajo še, da sicer ne morejo preprečiti, če želi oškodovanec na lastno pest preiskovati in se dogovarjati za odkup predmetov, a takšna namera se po besedah Nataše Pučko iz PU Ljubljana odsvetuje.

Deli s prijatelji