GASILSKI DOMOVI

Od konjušnice do gasilskega doma

Objavljeno 30. september 2013 23.20 | Posodobljeno 30. september 2013 23.33 | Piše: Aleš Andlovič

Gasilstvo v Zgornji Polskavi v zadnjih petih letih doživlja ponoven razcvet.

Gasilstvo v Zgornji Polskavi v zadnjih petih letih doživlja ponoven razcvet. Foto: Aleš Andlovič

ZGORNJA POLSKAVA – Naš zadnji finalist je Prostovoljno gasilsko društvo Zgornja Polskava. Na pobudo štirih vaščanov so ga ustanovili pred 87 leti, v zadnjih petih letih pa je doživelo ponoven razcvet. Še pred pol desetletja je bilo vanj včlanjenih vsega 55 gasilcev, med temi se jih je večina srečala že z najmanj abrahamom. Samo v zadnjih letih je društvo s pomočjo neustavljivega nekdanjega poveljnika in sedanjega predsednika Antona Motalna pridobilo več kot 40 novih članov, med drugimi več žensk in mladine. »Veliko stavimo na izobrazbo. Vsi v našem društvu se redno in kakovostno izobražujejo,« je poudaril Motaln in pristavil, da je med drugim ponosen na delo z najmlajšimi člani.

Toda z razvojem so nastale tudi težave. Društvo ima prostore v gasilskem domu v središču vasi, ki pa je že dodobra dotrajan. Stara, preurejanja potrebna fasada in predvsem kritina na dotrajanem ostrešju sta naslednja najnujnejša posega. »Dom je dotrajan. Pred ustanovitvijo gasilskega društva je služil kot konjušnica. V času, ko so med Dunajem in Trstom prenašali pošto še s konji, so kurirji tam puščali konje,« je še dodal Anton Motaln. Poveljnik društva je postal pred petimi leti, letos je prevzel predsedniško mesto, poveljstvo pa predal mlajšim v društvu. Predvsem salonitne plošče na strehi imajo razpoke, tu in tam se dogodi, da skozi špranje pade kakšna kapljica ali dve dežja.

Majhen gasilski muzej krasita tudi dve stari gasilski črpalki

Vozni park prostovoljnega gasilskega društva prav tako kliče po obnovi. Že leta 2008 so polskavski gasilci najprej nabavili kombi, pred leti pa nadomestili stari gasilski avto. Starega »tamiča« je zamenjal nov mercedes, ki poleg vsega zadovoljuje vse potrebe društva. Toda starega avtomobila polskavski gasilci niso odpeljali na smetišče, ampak so ga želeli obdržati za lasten arhiv. Prostor za arhivske eksponate so našli v garaži nedaleč od gasilskega doma. In ko je Anton Motaln odprl vrata obnovljene garaže, je bilo jasno, da stara gasilska cisterna ni edina rariteta, ki se je znašla v rokah gasilcev iz Zgornje Polskave. Majhen gasilski muzej krasita tudi dve stari gasilski črpalki, ena iz leta 1937, na drugi je zapisano leto 1954 kot čas izdelave.

Prvi gradbeni poseg so gasilci iz Polskave že morali opraviti sami. Ko so sklenili, da bodo nabavili novi gasilski avtomobil, so morali povečati odprtino na gasilskem domu. Stara vrata niso bila dovolj visoka, da bi lahko moderen avtomobil zapeljal v garažo. Sočasno so iz sredstev, ki so jih deloma zaslužili na ponovno obujeni gasilski veselici v vasi, kupili dvižna vrata na električni pogon. Zdaj bi radi še dodobra prenovili zunanjost gasilskega doma, kar bi bila pika na i njihovemu delu.

Bralci, vi odločate!

Po predstavitvi 10 finalistov v nagradni akciji Gasilski domovi se zdaj začenja zares, saj boste o zmagovalcu odločali vi, drage bralke in bralci. Prvega oktobra se namreč začenja glasovanje prek časopisa in naše spletne strani www.slovenskenovice.si/gasilci. Vsak dan do vključno 13. oktobra bo v Slovenskih novicah objavljen kupon, s katerim lahko določite aduta, ki po vašem mnenju najbolj potrebuje barvno osvežitev oziroma novo fasado.

Upoštevane bodo vse glasovnice, ki bodo na uredništvo Slovenskih novic prispele vključno do 13. oktobra oziroma tudi tiste, ki bodo oddane na pošto na zadnji dan 13. oktobra. Za spletno glasovanje pa je zadnji dan, za oddajo glasovnic 13. oktober do 12. ure. Organizator bo zmagovalni gasilski dom do konca tega leta odel v nove barvne odtenke; vrednost nagrade je od 20 do 25 evrov na kvadratni meter, celotna vrednost pa je seveda odvisna od velikosti fasade.

Pozabili pa nismo niti na vas, zveste bralke in bralce, petnajst izžrebanih glasovalcev bo namreč prejelo izdelavo barvne študije v vrednosti 40 evrov. 

 

Deli s prijatelji