RAZKOL?

Od Jankovića bežijo

Objavljeno 28. april 2014 09.42 | Posodobljeno 28. april 2014 09.42 | Piše: STA, A. L.

Neuradno naj bi stranko zapustili tudi Peter Vilfan, Brane Golubovič in Jerko Čehovin.

Janković prevzema vajeti stranke v svoje roke.

LJUBLJANA – Poslanci PS se bodo danes v DZ srečali prvič po kongresu, na katerem je Zoran Janković prevzel vajeti stranke in s tem njeno usodo postavil na kocko. Jankovićeva zmaga namreč ni le odprla vrat do predčasnih volitev, ampak na rob razkola postavila poslansko skupino PS, saj so nekateri vidni člani napovedali izstop iz stranke ali jo že zapustili.

Med tistimi, ki zapuščajo stranko, so denimo Tamara Vonta in Dragan Bosnić, neuradno pa še Peter Vilfan, Brane Golubovič in Jerko Čehovin. Pridružiti bi se jim utegnilo še nekaj drugih podpornikov premierke Alenke Bratušek, pričakovati pa je tudi odhod vodje poslanske skupine Janija Möderndorferja.

Predsednik DZ obveščen v treh dneh

Poslanci morajo morebitne odločitve o izstopih iz poslanske skupine sporočiti ravno vodji poslanske skupine, ta pa mora po poslovniku DZ o morebitnih spremembah sestave poslanske skupine obvestiti predsednika DZ v treh dneh po nastali spremembi in mu predložiti podpisane pristopne ali izstopne izjave.

Poslanci bodo sicer danes še zadnji dan zasedali na redni aprilski seji. Tako bo moč ne le prešteti glasove koalicije, ki sodeč po izjavah partneric sploh ne obstaja več, ampak bo potem, ko je Janković na petkovem kongresu v tekmi za predsednika stranke porazil Bratuškovo, mogoče oceniti tudi vzdušje med poslanci.

Bo ponudila odstop?

Bratuškova bo svojo odločitev glede odstopa s funkcije sporočila predvidoma v torek, ko se bo tudi sestala s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Pričakovati je, da bo ponudila svoj odstop. Tedaj bo tudi jasno, kdaj bomo odšli na predčasne volitve.

Kdaj se bo premierka sestala s prvaki SD, DL in Desus, še ni jasno. Kolegija partnerjev danes ni pričakovati kot običajno, verjetno se bodo sestali v drugem delu tedna.

Deli s prijatelji