NA KOŽO

Od idile do pekla

Objavljeno 22. september 2015 00.35 | Posodobljeno 22. september 2015 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Na navijaške incidente na nogometni sceni se je treba takoj odzvati.

Vse lepo in prav, ko navijači največjih slovenskih nogometnih klubov, Maribora in Olimpije, spremljajo svoje ljubljence na domačih tekmah in gostovanjih. Njihova množičnost, zvesta podpora, scenografija na tribunah, glasno spodbujanje in petje so dokaz, da kluba skrbita za sožitje z okoljem, da skrbno negujeta odnose z navijači, ki se ne kažejo le kot moč 12. igralca, ampak ima tudi izjemen marketinški in poslovni učinek. Več ljudi na tribunah, več prodanih klubskih spominkov, več pozornosti medijev, več zanimanja sponzorjev, več denarja v klubski blagajni. Toda ta idila se lahko hitro prelevi v neželeni izbruh nešportnega obnašanja, primitivizma vseh vrst, izražanja nizkotnih strasti in nestrpnosti.

Navijači Maribora v zadnjem obdobju doživljajo razočaranja, kar pa še ni razlog, da bi morali biti po seriji super uspešnih sezon frustrirani. Na zadnjem gostovanju v Zavrču, kjer so si vijolični zabili celo dva avtogola za nov poraz, so se njihovi privrženci močno razkurili in z metanjem raznih predmetov na igrišče tudi prekinili tekmo, ki se je tako zavlekla do 111. minute. Takoj se je začelo obmetavanje z očitki, kdo je kriv. Tisti, ki so provocirali, ali tisti, ki so nasedli provokacijam? Mariborčani v odzivu na svoji spletni strani gostitelje obtožujejo zaradi slabe organizacije tekme (neprimerna namestitev navijačev, preslabo varovanje...) ter nešportnega vedenja predstavnikov domačega moštva in celo vratarja, ki da so odkrito provocirali navijače.

Na drugem koncu Slovenije, v Novi Gorici, je navijaška skupina Olimpije vznesena zaradi nove zmage na igrišče zmetala bakle in petarde, domače občinstvo pa je ostro protestiralo proti takšnemu načinu navijanja. Olimpija je hit sezone, spet privablja gledalce, toda Green Dragons bodo postali madež lepe nogometne zgodbe, če bodo nadaljevali zlorabo pirotehničnih sredstev.

To je poziv obema kluboma in Nogometni zvezi Slovenije, da analizirajo dogajanje z vodilnima navijaškima skupinama in da skupaj storijo še več za prijetnejšo podobo nogometne scene. Zdaj, ko se je še vse skupaj končalo zgolj z nerganjem. Sicer bo tako pričakovani veliki derbi med Olimpijo in Mariborom čez mesec dni v Stožicah pravzaprav povabilo v navijaški pekel.

Deli s prijatelji