ODZIVI

»Od danes je za interpelacijo bolj kot Klemenčič primeren Cerar«

Objavljeno 02. marec 2015 19.05 | Posodobljeno 02. marec 2015 19.06 | Piše: STA, S. U.

»Dejstvo je, da če Klemenčič takrat ne bi spisal tega poročila, danes ne bi imeli vlade Mira Cerarja,« je prepričan Milan Zver.

LJUBLJANA – Minister za pravosodje Goran Klemenčič ima vso potrebno integriteto za opravljanje funkcije ministra, je danes v DZ v odgovoru na poslansko vprašanje vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka povedal premier Miro Cerar. Tanka je namreč zanimalo, ali je Klemenčič po Cerarjevem mnenju po sodni odpravi poročila KPK še primeren za ministra. Cerar je v izjavi ob robu seje DZ ocenil, da ni razloga, zaradi katerega bi ta odločitev sodišča negativno vplivala na ministrovo integriteto. Svoje stališče je pred današnjo sejo DZ predstavil tudi poslancem SMC in poslanska skupina je, kot je zatrdil Cerar, njegovo mnenje podprla. Premier meni, da KPK ni imel naklepa komu škodovati. Politični premiki, ki jih je povzročilo poročilo, pa so bili po njegovih besedah posledica odločitev političnih strank. Je pa premier ob tem poudaril, da bo zakon o integriteti in preprečevanju korupcije zagotovo treba izboljšati. Odzivi so bili različni.

Za Hana je zgodba končana

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ocenil, da je ta zgodba na neki način končana, pri čemer verjame, da bodo v tem tednu od ministra in premierja slišali še kakšno pojasnilo. Če bi prišlo do interpelacije in bi se ta nanašala na njegovo delo v času KPK, bi bilo to za SD nesprejemljivo. Vprašljivo pa je tudi, ali bi takšna interpelacija vzdržala poslovniške določbe, je še povedal Han in dodal, da ima Klemenčič zaupanje SD. Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša pa je spomnil, da minister Klemenčič prihaja iz kvote SMC in da je za delo svojih ministrov odgovoren predsednik vlade. »On bo odločal o tem, ali mu ta kader ustreza ali ne,« je poudaril. Dokler bo zaupanje vanje imel predsednik vlade, toliko časa bodo tudi v Desusu sodelovali z njim.

Se Cerar čuti dolžnega in vrača dolg Klemenčiču?

Dejstvo je, da če Klemenčič takrat ne bi spisal tega poročila, danes ne bi imeli vlade Mira Cerarja. 

 

Kritičnejši je bil podpredsednik SDS Milan Zver, ki je menil, da je za interpelacijo zdaj primernejši Cerar kot pa Klemenčič. Meni, da je tudi premier izgubil del legitimnosti in integritete zaradi podpore Klemenčiču, ki se ubada z očitki zaradi poročila KPK v času, ko ga je vodil. Zver je v izjavi za javnost dejal, da se v stranki še niso konkretno odločili o morebitni interpelaciji oz. nezaupnici ne proti Klemenčiču ne proti Cerarju. Trdi pa, da je danes dan, ko je Cerarjeva vlada padla na izpitu iz integritete.

Zver je spomnil, da je poročilo KPK povzročilo velike, nepopravljive posledice. Med drugim je neposredno vplivalo na padec takratne Janševe vlade, za kar sicer po Zverovem mnenju nosijo del odgovornosti tudi takratni koalicijski partnerji. Po Zverovih besedah je bil pred dvema letoma Janša drugič prisilno odstranjen z oblasti – prvič da se je to zgodilo v aferi Depala vas. »Dejstvo je, da če Klemenčič takrat ne bi spisal tega poročila, danes ne bi imeli vlade Mira Cerarja,« je dejal Zver in dodal, da se danes Cerar očitno čuti dolžnega in vrača dolg Klemenčiču.

Po Zverovem mnenju imamo zdaj dve institucionalni krizi – od danes krizo vlade, pa tudi krizo protikorupcijske komisije, ki bo morala doživeti transformacijo ali pa bo treba sprejeti dejstvo, da takšne, kot je, ne potrebujemo. Zver meni, da bi moral Klemenčič zbrati dovolj poguma in samokritike in podati odstop. »A Klemenčič očitno razume integriteto pri drugih drugače kot pri sebi,« je dodal. Podpredsednik SDS meni, da KPK ne bi smel nikoli biti instrument za rušenje vlade. Po njegovem mnenju KPK zadnja leta pod vodstvom Klemenčiča ni dobro opravljal svojega poslanstva in je izgubil dosti podpore v javnosti.

Deli s prijatelji