DO 2. JANUARJA

Od danes dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov

Objavljeno 26. december 2013 10.20 | Posodobljeno 26. december 2013 10.21 | Piše: STA, A. L.

Neustrezna raba pirotehničnih sredstev lahko vodi do (hudih) poškodb, tudi do okvare sluha.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Od danes pa do vključno 2. januarja je dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije ena, vendar ne v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javna zbiranja. Mladoletniki smejo pirotehniko uporabljati le pod nadzorstvom odraslih.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije ena, ki so namenjeni taki uporabi. Izdelki so v ta namen tudi označeni.

Pozor, globe

Za kršitve določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je predvidena globa od 400 do 1200 evrov. Policisti so med 20. novembrom 2012 in 13. januarjem 2013 po podatkih Generalne policijske ugotovili 150 kršitev določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, v času božično-novoletnih praznikov 2011/12 pa 219.

Čeprav zdravstveni delavci ocenjujejo, da so vsakoletna opozorila prispevala k zmanjšanju števila poškodb, pa se po ocenah Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana zaradi neustrezne rabe pirotehnike še vedno letno poškoduje okoli 15 ljudi. Poškodbe so od manjših opeklinskih ran pa vse do najhujših, ki lahko pustijo trajne posledice. Večinoma so poškodovane kosti in vsa mehka tkiva. Neustrezna raba pirotehničnih sredstev lahko vodi tudi do okvare sluha.

Deli s prijatelji