PAJEK

Od Čateža 
do širnega sveta

Objavljeno 29. september 2013 11.20 | Posodobljeno 29. september 2013 11.21 | Piše: Ali Žerdin

Farmacevtska družba Lek je vpeta v globalna omrežja.

Samo Roš. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Ko gre za povezave med direktorji in nadzorniki slovenskih podjetij, so v igri skoraj vedno povezave na majhnem ozemlju. Kot da bi šlo za nekakšno popotovanje od Litije do Čateža, na katerem vsi, ki se srečajo, že desetletja poznajo prav vse.

Farmacevtska družba Lek, ki je od leta 2002 v lasti švicarske multinacionalke Novartis, ni del te zgodbe. No, s Čatežem je Lek sicer povezan, vendar ne gre za Čatež, ki nastopa v Levstikovem potopisu, ampak za Čatež, ki stoji na slovensko-hrvaški meji. Član Lekove uprave Samo Roš je namreč tudi član nadzornega sveta Term Čatež. Nadzira tudi posle enega pomembnejših slovenskih poslovnih vozlišč, Pokojninske družbe A.

Podjetje ostaja eden od motorjev slovenskega izvoza

Sicer pa je Lek v dveh korakih povezan z globalnimi gospodarskimi dogajanji in voditelji svetovnega gospodarstva. Večina njegovih nadzornikov prihaja iz Sandoza, ki predstavlja Novartisovo firmo, specializirano za generična zdravila. Jeff George, ki sedi v nadzornem svetu Leka, je glavni direktor Sandoza in hkrati član izvršnega odbora Novartisa. In Novartis je pomemben del velikega svetovnega biznisa. Ko je Novartis vodil Daniel Vasella, je ob švicarski farmacevtski službi sedel še v upravnem odboru korporacij PepsiCo., American Express Company in Siemens. In še nekaj drugih virov zaslužka ter vpliva je imel. Vasella je v svojem času spadal med najbolj vplivne ljudi v evropskem, tudi svetovnem biznisu.

Trenutno je med člani upravnega odbora Novartisa najbolj vpliven Ulrich Lehner, leta 1946 rojeni Nemec. Lehner je šef nadzornikov nemškega jeklarskega konglomerata ThyssenKrupp, ene najmočnejših evropskih korporacij. A to še ni vse, nadzira tudi posle v nemškem Telekomu, povezan pa je še s holdingom Porsche Automobil, energetsko družbo E.ON in proizvajalcem pralnih praškov Henkel. Svojo pot je začel kot revizor pri družbi KPMG, potem pa je prestopil v Henkel (v njem je nekaj časa vodil azijsko izpostavo). Za Novartis dela od leta 2002.

In kaj se je zgodilo z Lekom v zadnjem desetletju, odkar je vpet v globalna omrežja? Strah, da bi blagovna znamka Lek izginila, je bil, tako se zdi, odveč. Podjetje ostaja eden od motorjev slovenskega izvoza. Prek nadzornikov, ki so tesno povezani s svetovno sceno, kakšna informacija do Ljubljane pride hitreje. Del vpliva je Lek obdržal tudi v domačem omrežju. Le da se pot v Čatežu začne, prek Basla, kjer je sedež Novartisa, pa sega na vse konce sveta.

Deli s prijatelji