SLOVENSKE PLAŽE

Od 400 do 35.000 evrov kazni

Objavljeno 29. julij 2016 21.22 | Posodobljeno 29. julij 2016 21.24 | Piše: Aleksander Brudar

Na šestih divjih plažah na naši obali bo za varnost kopalcev bolje poskrbljeno.

Med Piranom in Strunjanom bodo kopalne vode označene med rtom Strunjan in Vilo Tartini ter na območju med Fieso in Piranom. Foto: Uprava RS za pomorstvo

Čeprav je slovenska obala zelo majhna, vsem tistim, ki se želijo poleti osvežiti v morju, ponuja kar veliko kopališč. Na tistih urejenih je seveda za varnost kopalcev precej dobro poskrbljeno, vse do letošnjega poletja pa tega ne bi mogli reči za neurejene plaže. Uprava RS za pomorstvo se je zato odločila, da bo na območjih teh plaž, ki se raztezajo v dolžini treh kilometrov obale, posebej označila območja, kjer sta plovba in sidranje prepovedana. V preteklih letih je bilo namreč preveč primerov, da so čolni zašli preblizu obale ali so kopalci zaplavali predaleč stran od kopnega.

Če se boste tam odpravili v morje, boste lahko že te dni opazili rumene plovke, ki bodo označevale območja kopalnih voda. Vsak, ki bo sedel za krmilom plovila, bo tako že od daleč videl, do kje lahko pluje. Bodo pa še vedno lahko vsi tisti kopalci, kot pojasnjujejo na upravi, ki bodo na območja kopalnih voda dostopali s čolni, sledili posebej označeni dostopni poti oziroma koridorju, kjer se bodo čolni lahko približali obali. »V teh koridorjih bo kopanje prepovedano,« opozarjajo na upravi ter dodajajo, da plovke, ki bodo označevale območja kopalnih voda, nikakor ne bodo namenjene privezovanju plovil.

Postavljavci označb bodo še posebej pazili na zaščitene morske organizme, zato na nekaterih mestih plovk ne bodo postavljali na razdaljo 150 metrov od obale, kot je sicer določeno, temveč po potrebi bliže ali dlje stran od nje. Kopalci jih bodo lahko videli le v poletni sezoni, saj jih bodo jeseni odstranili. Na nov režim se bodo morali navaditi tudi ribiči, saj ti znotraj plavalnih območij poleti ne bodo smeli več postavljati mrež. Pri vsem skupaj pa ni odveč opozoriti na denarne kazni v primeru nespoštovanja pravil. Letos bodo morebitne kršitelje, tako kopalce kot tudi lastnike plovil, le opozarjali, v prihodnje pa jim ne uidejo visoke globe. Če bo tako uslužbenec uprave s patruljnim čolnom med nadzorom naletel na kršitelja, tega lahko doleti od 400 pa vse tja do 5000 evrov kazni. V primeru, da bo šlo za pravno osebo, bo kazen še precej višja, in sicer od 2100 do 35.000 evrov. Na upravi si namreč želijo le eno, in sicer večjo varnost na morju, tako za plavalce kot tudi upravljavce čolnov, katerih število na morju se poleti hitro povečuje.

Deli s prijatelji