POZOR

Od 15. novembra obvezna zimska oprema

Objavljeno 13. november 2014 10.15 | Posodobljeno 13. november 2014 10.15 | Piše: A. L.
Ključne besede: zimska oprema

Za voznike osebnih vozil je najpomembnejše naslednje: na avtu morate imeti zimske pnevmatike ali letne, ob tem pa morate s seboj prevažati še ustrezno velike verige, ki jih namestite šele, ko je na cesti toliko snega, da za seboj puščate belo sled (da verige ne pridejo v stik s cesto).

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Od 15. novembra pa do 15. marca je na vozilih obvezna zimska oprema, ki je prvi pogoj za varno udeležbo v prometu, opozarjajo iz Policijske uprave Kranj. Najbolj osnovna oprema so zimske pnevmatike, ki stalno zagotavljajo najbolj ustrezen oprijem vozila s cesto (alternativa za so tudi letne pnevmatike in ustrezne verige za pogonska kolesa). »Kanali dezena pnevmatik morajo biti globoki najmanj 3 mm, zaradi optimalnega oprijema in stika s podlago pa je priporočljiva še večja globina. Vse štiri pnevmatike morajo biti tudi enake velikosti, vrste in zgradbe, na posameznih oseh pa tudi enakih profilov. Priporočljivo je, da zimske pnevmatike niso starejše od štirih let,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Na vozilih z največjo dovoljeno maso nad 3500 kg morajo biti zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih oziroma letne pnevmatike, kar sicer ni priporočljivo, in v priboru ustrezno velike snežne verige. Ta vozila morajo imeti v opremi še lopato.

Policisti pred zimo svetujejo voznikom, da preverijo delovanje zavor, krmilnega mehanizma, stanje akumulatorja, hladilnega sistema in sistema za dovod zraka v vozilo: »Dolijte pa še tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla in ostale tekočine za optimalno delovanje avtomobila.«

V avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadajo tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel, dobri brisalci, guma pa ne sme biti natrgana ali drugače poškodovana. Ker sneg lahko tudi preseneti in povzroči hujše ovire v prometu, niso odveč niti topla oblačila, odeja, svetilka, lopata, prva pomoč in mobilni telefon, še dodajajo.

Deli s prijatelji