POLITIKA IN SODSTVO

»Očitno so v Sloveniji še vedno zakoni iz komunističnih časov«

Objavljeno 19. december 2014 19.36 | Posodobljeno 19. december 2014 19.37 | Piše: Mo. S.

Seveda obstajajo tudi politiki, ki želijo celotni sistem očistiti komunizma, a vprašanje je, na kakšna ušesa naletijo, razglablja avstrijski novinar.

LJUBLJANA – »Slovenija, Bolgarija, Francija: v vseh državah obstajajo socialistične stranke s katastrofalnimi izidi na volitvah.« Tako se začne spletni zapis avstrijskega novinarja Andreasa Unterbergerja. Ta pravi, da so porazi in zmage na volitvah sicer normalen pojav v demokraciji, a te tri države so si podobne še v nečem. Po mnenju Unterbergerja povsod obstajajo simpatizerji socializma, ki imajo svoje zaveznike tudi v pravosodnem sistemu in tako onemogočajo svoje politične nasprotnike – tudi tako, da jih pošiljajo v zapor.

Janšo primerjal s Kafko

Kot primer je navedel tudi Francijo, kjer naj bi bil nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy tarča sodnikov, ki pripadajo nasprotni politični opciji, nekaj besed pa je namenil tudi Sloveniji in primeru Janeza Janše. »Še pošastnejše je to, kar se dogaja v Sloveniji,« je zapisal, češ da je Janša vodja konservativne stranke, ki so ga v zapor poslali tik pred volitvami. Po mnenju novinarja se obtožbe levice o njegovem koruptivnem delovanju pojavljajo pred vsakimi volitvami znova, in to že nekaj let. A nespornih dokazov proti Janši nimajo, nadaljuje avstrijski novinar. »Tako kot ni bil nikoli jasen Kafkov Proces, tako tudi tega primera ni mogoče natančno pojasniti,« pravi. Skladno s tem je »nešteto pravnikov in sodnikov«, pa tudi škofov ogorčenih nad obsodbo. »Očitno so v Sloveniji in drugih državah še vedno zakoni iz komunističnih časov.«

Kot pravi Unterberger, se bolgarska levica vede podobno kot slovenska ... Vezi med politično levico in sodstvom so močne, razpisi se napišejo v prid »pravim ljudem«, leva politična opcija pa je med seboj kljub vsemu razklana. Seveda obstajajo tudi politiki, ki želijo celotni sistem očistiti komunizma, a vprašanje je, na kakšna ušesa naletijo, razglablja novinar, češ da je seveda dobrodošlo sodnike in tožilce očistiti vsakršnega vpliva politike.

Deli s prijatelji