ANKETA DELA

Očitno se Pahorju maje stolček! Ljudje bi volili ...

Objavljeno 31. julij 2017 11.15 | Posodobljeno 31. julij 2017 11.15 | Piše: S. U.

Dodaten vzrok za skrb v uradu predsednika republike je tudi podatek, da si kar 49 odstotkov v anketi vprašanih želi spremembe na položaju predsednika republike.

Predsednik republike Pahor se je po ugotovitvah Dela v zgodovino zapisal s svojo izjavo na eni od maturantskih parad »to mi ‘deli‘, miška«.

LJUBLJANA – Med kandidati oziroma potencialnimi kandidati za predsednika republike po anketi Dela največjo podporo uživa aktualni predsednik republike Borut Pahor. Kot močan protikandidat se kaže zlasti kamniški župan Marjan Šarec, sledita pa veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec in pesnik Andrej Rozman Roza.

Za Pahorja bi po današnji anketi na volitvah glasovalo 36,5 odstotka vprašanih, za Šarca pa 20,6 odstotka. Jazbeca bi obkrožilo 5,2 odstotka anketiranih, Rozmana pa 2,7 odstotka. Kandidaturo so najavili še nekateri drugi v javnosti prepoznani obrazi in anketa je zaznala tudi nekatere od teh. Damjan Murko bi tako prejel 1,1-odstotno podporo, Žiga Papež 0,6-odstotno in Dominik Kozarič 0,1-odstotno.

Skoraj petina oziroma 18,1 odstotka vprašanih ne bi volilo nikogar od navedenih, 6,4 odstotka jih ne bi volilo, 8,7 odstotka pa se jih do vprašanja o volilnih preferencah ni opredelilo.

Kot ugotavlja Delo, je lahko dodaten vzrok za skrb v uradu predsednika republike tudi podatek, da si kar 49 odstotkov v anketi vprašanih želi spremembe na položaju predsednika republike, dobra tretjina pa ne bi ničesar spreminjala. Spremembe si želijo predvsem podporniki levice, starejši anketiranci in upokojenci, ljudje z osnovnošolsko izobrazbo in moški.

Opravljanje različnih poklicev in objavljene selfijev

Predsednik republike Pahor se je po ugotovitvah Dela v zgodovino zapisal s svojo izjavo na eni od maturantskih parad »to mi 'deli', miška«. Vprašani so pogosto navajali še Pahorjeva opravljanja različnih poklicev in objavljene selfije. Z dosedanjim delom predsednika Pahorja so sicer volivci bolj zadovoljni kot nezadovoljni: dobrih 40 odstotkov jih je zadovoljnih, dobra četrtina pa nezadovoljnih, medtem ko slaba tretjina daje Pahorju srednjo oceno.

V vprašanju o oceni dosedanjih predsednikov republike so anketiranci najbolje ocenili Janeza Drnovška, dokaj visoko še vedno cenijo Milana Kučana, nato sledi Borut Pahor, Danilo Türk pa je bil ocenjen kot najslabši predsednik.

Spletno raziskavo je za časnik Delo na vzorcu 523 anketiranih opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik med 26. in 28. julijem.

Deli s prijatelji