PRORAČUN

»Očitno le ni tako idilično, kot so njeni signali navzven«

Objavljeno 24. september 2013 23.46 | Posodobljeno 24. september 2013 23.46 | Piše: STA, S. U.

Bratuškova si želi po mnenju opozicije z zaupnico utrditi položaj in disciplinirati koalicijo

LJUBLJANA – Opozicija napoved premierke Alenke Bratušek za vezavo zaupnice na proračun razume zlasti v smislu utrjevanja njenega položaja. Andrej Vizjak (SDS) meni, da želi premierka disciplinirati koalicijo, Franc Bogovič (SLS) pa ocenjuje, da ima koalicija dovolj samoohranitvenega nagona. Da je to vnaprej dobljena bitka, pravi tudi Ljudmila Novak (NSi).

Vizjak skeptičen

Predsednica vlade ima po mnenju poslanca Vizjaka očitno težave v koaliciji in jo želi z zaupnico poenotiti. Če bi bil proračun usklajen, namreč Vizjak ne ve, zakaj bi Bratuškova napovedala vezavo zaupnice nanj. »Očitno le ni tako idilično, kot so njeni signali navzven,« je dejal za STA.

Preberite še: Odzivi: koalicija neusklajena o usklajenosti.image

Predsednik SLS Franc Bogovič je dejal, da je zaupnica stvar koalicije. Obenem pa je poudaril, da je politika te vlade med drugim politika novih davkov, medtem ko ji gospodarstvo ne zaupa, zato je SLS pač ne more podpirati.

Napoved zaupnice vnaprej dobljena bitka?

Po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak je napoved zaupnice vnaprej dobljena bitka. Če je namreč proračun koalicijsko usklajen, sploh nima smisla glasovati o zaupnici, je dejala v izjavi novinarjem v državnem zboru (DZ). Po njenih besedah se namreč o zaupnici glasuje takrat, ko so vezi v koaliciji razrahljane.

Novakova ocenjuje, da je Bratuškova tako izkoristila primeren trenutek za vložitev zaupnice, saj ob sicer usklajenem dokumentu izpolnjuje obljubo, da bo šla po zaupnico v letu dni od nastopa mandata. Zato ji tega spomladi ne bo treba več storiti, je dodala.

Deli s prijatelji