UNIFORMIRANCI

»Očitno denar je. Če je za ene, bo tudi za druge«

Objavljeno 05. junij 2012 15.21 | Posodobljeno 05. junij 2012 15.21 | Piše: T. L., STA

Gasilci, cariniki, vojaki, pravosodni policisti ter davčni, tržni in sanitarni inšpektorji zahtevajo enak dogovor kot policisti.

LJUBLJANA – Potem ko so policisti dosegli sporazum z vlado, enak dogovor zahtevajo tudi v sindikatih, ki zastopajo druge uniformirane poklice in pooblaščene uradne osebe. Zato se bodo popoldne na delovnem sestanku dogovorili, kaj bo z njihovimi zahtevami po ureditvi statusnega in materialnega položaja.

Hočejo enak dogovor, kot so ga dosegli policisti

Kot je pojasnil sekretar Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščević, se bo ob 16. uri sestalo šest sindikatov, ki zastopajo uniformirane in pooblaščene uradne osebe, torej gasilce, carinike, vojake, pravosodne policiste ter davčne, tržne in sanitarne inšpektorje.

Gre za prvi tak sestanek, na katerem bodo predvsem izmenjali stališča in poglede, zato Miščević še ni mogel napovedati, za kakšno smer reševanje težav položaja uniformiranih poklicev se bodo dogovorili.

Denar očitno je

Sicer pa v teh sindikatih zahtevajo enak dogovor, kot sta ga z vlado dosegla policijska sindikata. Kot pravi Miščević, so v sindikatu carinikov dogovor z vlado podpisali v dobri veri, da ni denarja. »A očitno denar je. Če je za ene, bo tudi za druge,« poudarja Miščević in dodaja, da na svoj neurejeni položaj opozarjajo že od leta 2004.

Povabili tudi vlado, ostali brez odgovora 

Na današnji sestanek so povabili tudi predstavnike vlade, da bi jim pojasnili vsebino sporazuma s policisti, a odgovora od njih niso dobili. Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pa so pojasnili, da se bo sestanka udeležila direktorica direktorata za javni sektor Mojca Ramšak.

Policijska sindikata sta namreč podpisala sporazum in kolektivno pogodbo za policiste ter umaknila referendumsko pobudo o zakonu o uravnoteženju javnih financ. Z dogovorom je vlada policistom med drugim omogočila izplačilo za povečan obseg dela in nadurno delo.
 

Deli s prijatelji