ODLOČANJE

Oči so danes uprte v Karla Erjavca in DeSUS

Objavljeno 19. januar 2012 09.01 | Posodobljeno 19. januar 2012 09.39 | Piše: K. K.

Izvršilni odbor upokojenske stranke je današnji dan postavil za rok Jankoviću, ki pa očitno 45. in 46. glasu nima in od mandatarstva odstopa tudi sam.

Si je izposloval ponudbo za vodenje parlamenta?

LJUBLJANA – Danes gre pričakovati odločitev o sestavi koalicije po lanskih decembrskih volitvah. Sestane se namreč izvršilni odbor stranke DeSUS, ki je po padcu Zorana Jankovića v sredo pretekli teden, ki so ga formalno v prvem krogu podpirali, za podporo v drugem krogu postavil pogoj – pisni dokaz o 45. in 46. glasu. Če ga ne bo, se začnejo pogajati z drugo stranjo, s prvakom SDS Janezom Janšo, ki ima do zdaj v koaliciji že Državljansko listo Gregorja Viranta, SLS in NSi.

Pritiski na Erjavca

V javnosti se sicer pojavljajo špekulacije, da na Erjavca pritiska levici naklonjeni generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, ki naj bi imel tudi podporo članstva, a izvršilni odbor je v torek pretekli teden že odločil, da ima v primeru Jankovićevega fiaska Erjavec mandat za pogovore z Janšo.

Postopek v DeSUS je tak, da izvršilni odbor potrjuje zgolj soglasje za pogajanja, o vstopu v katero koli koalicijo pa odloča svet stranke, zato nedvomno katerega koli mandatarja čaka še ta korak.

Janković dopušča odstop od mandatarstva

Po sinočnjem pogovru z Jankovićem na tretjem programu nacionalne televizije se zdi, da je Janković puško v koruzo vrgel kar sam. Dejal je namreč, da se je pripravljen umakniti Marku Voljču, ki je zadnja ideja predsednika republike Danila Türka, če mu uspe zbrati zadostno podporo. Erjavec pa je že včeraj za STA zatrdil, da Voljč na odločitev DeSUS o koaliciji ne bo vplival, saj »nima 46 glasov poslancev.«

Janković se po nekaterih špekulacijah sicer umika tudi zaradi teže ovadb, ki naj bi jih tožilstvo prejelo od davčne uprave.

Deli s prijatelji