SEŽANA

Očetje in sinovi na fotografijah (FOTO)

Fotografa Alan in Taj Kosmač za svoja dela požela več nagrad in priznanj. Steklenice s potreti so posvetili v času korone umrlim vaščanom.
Fotografija: Sin je prekosil očeta. FOTOGRAFIJE: Olga Knez
Odpri galerijo
Sin je prekosil očeta. FOTOGRAFIJE: Olga Knez

Mala galerija Mira Kranjca sežanskega Kosovelovega doma je bogatejša za fotografsko razstavo, ki sta jo avtorja Alan in Taj Kosmač naslovila Očetje in sinovi – Fathers & sons. Odprtje je z uvodnimi pozdravi začela vodja sežanske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Vladislava Navotnik, v kulturnem programu pa sta nekaj pesmi zaigrala oče Gorazd Lampe na kitari in sin Oskar na violini.

Krajšo predstavitev uspešnih fotografov, ki se v sežanski kulturni prestolnici prvič predstavljata s skupinsko razstavo, je imela zelo aktivna članica Društva ŠKUD Kopriva Bety Njari. Poudarila je, da so Koprivci, kjer sta fotografa, 43-letni Alan, in 15-letni Taj Kosmač, doma, zelo ponosni nanju, saj sta se predstavila že na številnih razstavah po Sloveniji in v tujini ter dobila več nagrad in priznanj. Alan je obiskovalce popeljal od fotografije do fotografije ter jim še zlasti predstavil nagrajena dela.

Prekosil očeta

Čeprav je Alan samouk na področju fotografije, je svoje znanje izpopolnjeval na delavnicah pri priznanih fotografih. Njegova fotografija odseva notranji mir in včasih tudi nemir v obliki svetlobnega zapisa na fotokamero. Fotografiram, ker želim deliti lepoto trenutka, ujetega v večnost, je poudaril Alan, ki mu je najbolj pri srcu krajinska fotografija. Alan, ki je po končani gimnaziji na sežanski šoli zaključil še pomorsko fakulteto v Portorožu, se je resneje začel ukvarjati s fotografijo pred osmimi leti, ko je Slovenijo predstavil v domači Koprivi, kjer je tudi predsednik domačega društva ŠKUDT.

Alan Kosmač, Zuku
Alan Kosmač, Zuku

Sledile so številne razstave od EXPO v Milanu do tržaških fotografskih dnevov, njegova fotografija je bila leta 2017 izbrana na 78. mednarodnem fotografskem salonu na Japonskem ter je prejela prestižno mednarodno nagrado ter v zahvalo še dvoletno razstavo po večjih mestih Japonske. Uspeh je ponovil prihodnje leto, sin Taj pa je leta 2019 prekosil očeta na istem mednarodnem salonu na Japonskem: Tajeve fotografije so potovale celo na mednarodno otroško razstavo v Lidice na Češko, kjer otroci ustvarjajo v spomin in opomin na požig in porušenje tega mesta junija 1942 v želji, da se vojne grozote ne bi več ponovile. Taj, ki je v letošnjem šolskem letu zaključil osnovno šolo v Dutovljah in nadaljuje predšolsko vzgojo na srednji šoli v Ajdovščini, hudomušno pove, da s sestricama Hano in Tjano Luno pridno skrbi, da mamici in tatiju ni nikoli dolgčas. Alan in Taj sta sodelovala tudi v okviru lanskih in predlanskih skupinskih uličnih galerij Odsev življenja, Okronana in Razsvetljena, ki jih je na Krasu in v Brkinih organiziral Javni sklad za kulturne dejavnosti.

Posebne steklenice

Odprtje razstave, ki bo na ogled do konca novembra, so popestrili z razstavo prav posebnih steklenic vin. Ob steklenicah s pokojnikovimi potreti, ki so jih posvetili v času korone umrlim vaščanom in s katerimi je Alan lani v domači vasi pripravil razstavo Hodil sem po zemlji naši, so prisrčne steklenice in seveda odlična vina predstavili še ponosni Koprivci.

Tako je Mateja Bežek Kosmač svojo steklenico rumenega muškata poimenovala La senfatal. Miloš Kosmač, Alanov oče, tudi večkrat model vnuku Taju, je teran dal v steklenico Bomba. Beti Njari, Alanov in Tajev model za fotografije, je steklenico Oku guru s teranom posvetila japonski umetnosti barvanja zob v črno, tu pa je še filmski režiser in scenarist Jan Cvitkovič, ki je malvazijo lepo zapakiral v Zingaro bianco. Jan Kosmač in Marko Peroci ​sta pripravila cuvee. 

Tudi v kulturnem programu sta sodelovala oče in sin.
Tudi v kulturnem programu sta sodelovala oče in sin.

Utrinek z razstave
Utrinek z razstave

Taj Kosmač, Hey idiots, lets do it again
Taj Kosmač, Hey idiots, lets do it again

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije