ZBRKA

Oče prehitro peljal,
 sinu vzeli dovoljenje

Objavljeno 01. marec 2015 19.45 | Posodobljeno 01. marec 2015 19.45 | Piše: Boštjan Fon

Leon Bohinc starejši si je izposodil sinov avto in pripeljal na radar.

Najprej bi se moral pritožiti.

RADOVLJICA – V nebesa bo šel le, če imajo tam motorje, drugače bo, potem ko se bo Leon Bohinc za večno poslovil, svoje kilometre iskal kje drugje. »Saj ne pretiravam z dolgimi razdaljami, toda nadvse uživam v vožnji z mojima motorjema, hondo in predelano yamaho cruiser, ter avtom beemvejem z4. Nisem neki klasični oktanski odvisnik, ki rad pohodi stopalko za plin do konca. Le enkrat, pred okoli pol leta, sem storil napako, ker ob neki priložnosti nisem racionalno premišljal. Kazen sem sprejel mirno, saj sem prekršek res storil.« Vozniškega dovoljenja Radovljičanu niso odvzeli, saj 54-letnik do tistega dogodka ni imel nobenega zabeleženega prekrška in ni spadal v rubriko nevarnih voznikov: »Pogojno so mi vrnili dovoljenje z dostavkom, da ne smem storiti večjega prekrška v enem letu. Tega sem se zavedal, že prej nisem divjal in pretiraval.« Vozniško dovoljenje ima 34 let, v vsej dolgoletni prisotnosti na cestah je imel le eno prometno nesrečo z motorjem pred desetletjem. Nikoli ni izzival sreče s hitrostjo, nikoli ni ogrožal drugih. Toda ker je njegov oče, ki ima isto ime in priimek in živi na istem naslovu, v času pogojnega odvzema vozniškega dovoljenja storil manjši prekršek z njegovim avtomobilom, a tega nihče noče slišati in razumeti, ga po vsej verjetnosti čaka na kupe stroškov in izgube časa.


Prehitro je plačal

Na PU Kranj so nam pojasnjevali, da pri zahtevah za sodno varstvo zoper odločbo o prekršku oziroma plačilni nalog ali ugovor zoper plačilni nalog prekrškovni organ najprej preveri, ali je vloga pravočasna in ali je popolna, vendar zahteva po 57. c-členu zakona o prekrških ni dovoljena, če je kršitelj globo plačal pred pravnomočnostjo oziroma še preden je vložil tako zahtevo ali ugovor: »Enako je tudi pri ugotavljanju odgovornosti za prekršek glede hitrosti, ki je ugotovljen s stacionarnim radarjem in voznik ni ustavljen na kraju. Pisna priznanja pri vodenju postopkov prekrškovni organ preveri le v primeru pravočasne, dovoljene in popolne vloge, sicer jo ali zavrne ali pa zahteva dopolnitev.« Gorenjski policisti še navajajo, da je situacija lahko neprijetna, ne bi bil pa lastnik odgovoren za prekršek, če bi dokazal, da tega prekrška ni storil. Nato še dodajajo: »Prekrškovni organ svojo pomoto lahko odpravi.« Torej je zdaj na vrsti policija, ki, čeprav je bila globa plačana, lahko še razreši nenavadno in bizarno situacijo v primeru Leona Bohinca, ki bo zaradi prekrška očeta ostal brez vozniškega dovoljenja! Citat Oče se je vračal in šel pri Lancovem prehitro mimo stacionarnega radarja, ki so ga policisti postavili prav tistega dne.

 

Oče zaman priznal napako

Novembra lani se je Bohinc znašel v bolniški, roko je imel po padcu s kolesom imobilizirano z longeto in ni mogel voziti. Njegov oče, prav tako Leon Bohinc, ki stanuje na istem naslovu kot Leon Bohinc mlajši, je kanil v Kamno Gorico, iz domačega mesta tja čez Savo, plačat drva, ki jih je nabavil za zimo. »Oče je imel svoj avto v garaži, a nanj še ni nadel zimskih pnevmatik. Zato sem mu rekel, naj sede v mojega beemveja z4. Odličen voznik je, zato sem mu z veseljem posodil avto.« Oče se je vračal in šel pri Lancovem prehitro mimo stacionarnega radarja, ki so ga policisti postavili prav tistega dne. Sinov avtomobil je nabritega značaja in namesto z znakom zapovedanih 50 km/h je oče pripeljal mimo radarskega senzorja s hitrostjo 68 km/h. »Če bi tam z radarjem v roki stali policisti, bi ga zaustavili. Videli bi, kdo vozi, z njim opravili zapovedani postopek in mu izdali plačilni nalog. Ker je oče redoljuben, sem prepričan, da bi ga šel plačat na pošto, še preden bi pripeljal domov,« pove Bohinc mlajši. V tistem se je začela zmešnjava, ki omenjenega danes že tolče po žepu in mu odžira miren spanec, kmalu pa bo še bolj zoprno.

»Na naš naslov je prišel plačilni nalog skupaj s sklepom policije, da sem storil prekršek. Ker je bil zraven plačilni nalog, sem ga seveda pošteno in pa zato, da je bil znesek le polovičen, takoj prek bančnega spletnega mesta plačal. Pač, za očeta, kaj češ?« Istega dne sta Bohinčeva poslala dopis na Policijsko upravo Kranj, v katerem sta v kratkih in razumljivih stavkih pojasnila, da je prekršek storil oče Leon Bohinc iz Radovljice, ki je vozil avtomobil last Leona Bohinca, svojega sina, ki prav tako živi v Radovljici, in to na istem naslovu. Oče je pismeno priznal napako v cestnem prometu. Od policije je prišel odgovor, ki je presenetil lastnika avtomobila, s katerim je bil storjen prekršek. »Prekrškovni organ pri policiji je sklenil, da se zahteva za sodno varstvo zavrže, ker po zakonu ni dovoljena,« pove Bohinc mlajši in nadaljuje: »Plačilni nalog sem plačal prek linka tisti dan, ko sem odposlal tudi dopis policiji, kjer z očetom pojasnjujeva, kdo je storil prekršek. Kot je videti, se sklepa, da sem s plačilom kazni prek svojega spletnega bančnega mesta priznal prekršek ne upoštevaje dopis, oziroma da sem vložil nedovoljeno zahtevo za sodno varstvo. Torej eden prizna prekršek, a če je policija prepričana, da ga je storil drug, potem jih to ne briga več?«

Slabe fotografije

Leon Bohinc mlajši se je odločil, da se ne bo bodel z možmi v modrem, čeprav je z dobro voljo odšel na jeseniško sodišče vprašat, kaj naj stori: »Tam so mi rekli, da niso pravna služba. Potem sem šel do odvetnika in mi je rekel, da je pravzaprav najbolj pametno, če se odločim za vpis v šolo varne vožnje. Saj mi ne more škodovati, vrag je le v tem, da gre precej časa, saj moram v Ljubljano in potem še na Vransko.« S tem se bodo izbrisale štiri kazenske točke, torej ena več, kot jih je prejel na svoj konto zaradi očetovega prekrška. »Vendar je sodišče zaradi prekrška, ki ga nisem storil, in tega ne morem nikomur dopovedati pa tudi na fotografiji iz stacionarnega radarja se žal ne vidi, da nisem vozil jaz, preklicalo sklep o odložitvi prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Po moji logiki bom moral znova v avtošolo, ne glede na to, da hodim zdaj v šolo varne vožnje! Vso proceduro za izdajo vozniškega dovoljenja bom moral speljati, celo na tečaj prve pomoči bom moral!«

Deli s prijatelji