POSESTI

Oče Mobitela Anton Majzelj istrski graščak

Objavljeno 05. december 2013 15.55 | Posodobljeno 04. december 2013 20.00 | Piše: Irena Divković Milanović

Anton Majzelj ima vilo z vrtom in park ob morju v Karigadorju pri Novigradu.

Anton Majzelj ima zavidljivo premoženje v hrvaški Istri.

UMAG – Nekdanji prvi mož Mobitela Anton Majzelj je od marca 2009 lastnik vile z vrtom v naselju Karigador, severno od Novigrada na Hrvaškem. Parcela, ki jo je kupil od Ignacija Šunjića iz Vrsarja, stoji ob morju, velika je 400 kvadratnih metrov in vključuje vilo z obsežnim zemljiščem, ni pa to edino Majzljevo razkošje na hrvaški strani Istre.

Na isti lokaciji si namreč v solastništvu z občino Brtonigla deli tudi park, velik 480 kvadratnih metrov, prav tako ob morju. Park, ki stoji tik ob zaščitenem obalnem pasu, je Majzelj kupil 26. marca 2009. Poleg tega je tudi devetdesetodstotni lastnik parka ob sami obali, površine 1202 kvadratnih metrov, desetodstotni lastnik parcele pa je Boris Matešić iz Umaga. No, nedaleč proč, v notranjosti Istre, pa se skriva še ena Majzljeva dragocenost: kot prvi Slovenec (vsaj uradno) je na Hrvaškem kupil tudi spomenik arheološkega pomena! Ta stoji v Kaštelirju pri Bujah, prodal pa mu ga je Poljoprivredno-industrijski kombinat Umag. Ta socialistični velikan je propadel kakor vse podobne tvorbe nekdanjega sistema, je pa zato njegova dragocena dediščina zlahka našla nove kupce. Oče Mobitela je lastnik srednjeveškega opazovalnega stolpa, točneje njegovih ostankov, ki je kot zgodovinski biser naselja še vedno vidno vključen v južno stran naselbine, kot je zapisano v arheološkem poročilu, dokumentu Muzejsko-dokumentacijskega centra Republike Hrvaške iz 2010., ki je dostopen v Muzeju mesta Umag. Arheološki pregled so opravili pri rekonstrukciji obstoječih zgradb v Kaštelirju pri Bujah, v dokumentu pa piše, da je dela financiral zasebni vlagatelj Anton Majzelj. Naselje je vpisano v Register kulturnih dobrin Republike Hrvaške, dokument pa potrjuje lastništvo zgodovinske zakladnice in poravnavanje stroškov izdelave študije, ki podrobno opisuje stanje arheološke zgradbe. Med drugim piše, da je z izkopavanjem postal viden le del zahodne stene, sondažna jama v notranjosti zgradbe ob južni perimetralni steni pa je potrdila obstoj srednjeveškega opazovalnega stolpa.

Kakšna usoda bo doletela Majzljevo arheološko lastnino v istrskem Kaštelirju, ali bodo to doleteli gradbeni posegi in ali bodo intervencije zakonsko uskladili s kulturološko vrednostjo, bomo nedvomno še izvedeli. Sicer pa je Majzljeva vila v Karigadorju največja na obali, kar potrjujejo tudi satelitski posnetki, tamkajšnji sosedje nekdanjega prvega moža Mobitela pa ravno tako izhajajo iz slovenske elite. Tako je ena od vil knjižena na nekdanjega direktorja Časopisno-grafičnega podjetja Delo, že pokojnega Nika Belopavloviča, omenimo še praškega podjetnika Tomaža Subotiča, prijatelja Milana Kučana in Janeza Kocijančiča, Bojka Jermana, solarnega energetika, ki je ovadil vlado, in direktorja dunajskega Petrola – Trade Handelsges, m. b. H., Marka Malgaja, ki je na hrvaški obali podpisan pod nepremičninsko družbo Malgaj, d. o. o., s sedežem na naslovu Karigador 19. V telefonskem imeniku in zemljiških knjigah je kot lastnica na tem naslovu vpisana Neli Orehek Kljenak iz Kamnika, finančno poročilo Malgajeve družbe za leto 2012 pa razkriva dolgotrajno lastnino družbe v vrednosti dobrih 83.000 evrov.

Na istem koncu slovenskega koščka raja ob hrvaškem Jadranu so številne nepremičnine knjižene na slovite odvetnike, zobozdravnika, zdravnika, ljubljansko ravnateljico, arhitektke, šefinjo na ministrstvu za okolje, a ker je seznam resnično dolg, si zasluži posebno poglavje. In medtem ko direktor avstrijske podružnice Petrola počitnikuje v Majzljevi soseščini, je nedaleč proč tudi generalni direktor Petrola Janez Živko: ta je na Hrvaškem prevzel družbo Naložbe Plus od istoimenske slovenske družbe, katere prejšnja direktorja sta bila Marjana Kostanjšek Božič in Matej Krušnik. Sedež Živkovega zasebnega podjetja je na naslovu Arberi 300 v Savudriji, na istem naslovu pa je sedež številnih podjetij Andreja in Mira Oblaka, znanih iz afere Vegrad-Hypo. Živko pred več meseci ni hotel odgovoriti na vprašanje, ali so Naložbe Plus povezane z Oblakovimi in Tovšakovo, sicer pa je ta družba od 2009. poslovno neaktivna.

Vsi vemo, da se v poslih z nafto in telekomunikacijah kopiči največ denarja, zato ne preseneča, da se premoženje povezanih akterjev razpreda po več državah. Medtem ko sta se Majzelj in Malgaj zadovoljila s sosednjo državo, pa je član nadzornega sveta Petrola Tirana Damir Fazlić v minulih letih vložil milijone v kar dve vili v Washingtonu in stanovanje v mondenem zimskem središču Aspen.
 

Deli s prijatelji