KO SI SORODNIKI SKOČIJO V LASE

Oče jedel juho do smrti, 
zato je tudi oporoko lahko napisal

Objavljeno 25. junij 2015 16.51 | Posodobljeno 25. junij 2015 17.00 | Piše: Drago Perko

Elvis Aron King Virc trdi, da je očetova oporoka pristna, a bo na predlog sodišča v Novem mestu svoje povedal grafolog. Čeprav se z mamo pravdata, jo vsak dan obiskuje v domu za upokojence.

TREBNJE – Po smrti pokojnega se pogosto zgodi, da si sorodstvo skoči v lase. Pokojnik še v grobu nima miru, ko se njegovi dajejo za zapuščino. Nekaj takega se dogaja tudi v Trebnjem. Ludovik Virc je umrl leta 2009, pravda za njegovo hišo, bolje rečeno dve na Tomšičevi ulici, pa še vedno traja.

Iskal je žensko

Lastništvo stavbe, v kateri danes stanuje eden od pokojnikovih sinov, Elvis Aron King Virc, še ni urejeno, povedo na Centru za socialno delo Trebnje. Hiši (poleg nje je še ena manjša) sta formalno še vedno v lasti Elvisovega že pokojnega očeta, ker zapuščinski postopek ni končan. Elvis ima zaradi odločitve trebanjskega CSD tudi skrbnika, upravičen je do trajne denarne socialne pomoči ter do varstvenega dodatka. Elvisov skrbnik je sledil njegovim željam, tako CSD Trebnje, in za zastopanje v sodnem postopku za hišo pooblastil odvetnico, ki jo je Elvis Aron King Virc sam izbral prek brezplačne pravne pomoči. To je Jana Mazi.

Elvis, danes ima 42 let, je bil svojčas v Trebnjem in širši okolici znan kot izvrstni imitator Elvisa Presleyja. Nedavno pa je opozoril nase z iskanjem ženske, ki bi prišla živet k njemu. »Na Tomšičevo 11 v Trebnje naj takoj pridejo živet do tri osebe, ki se morajo vpisati na upravni enoti na moj naslov za stalno prebivališče. Meni pa dati dovoljenje, da sem lahko notri do smrti. Moških ne sprejemam. Take prodaje pravno ni mogoče izvesti, ker mi je sodišče skrbnika določilo prek CSD Trebnje, ki odloča o vsem. Novi stanovalci pa nimajo skrbnika in jih ne bo mogel nihče izseliti,« je pred tremi meseci povedal naš sogovornik. Danes biva sam, rešitev bo poskušal najti po sodni poti. Ob tem spomni, da je v obnovo hiše vložil okoli 25.000 evrov.

Ponarejena oporoka?

Oče je pred smrtjo, tako Elvis, napisal oporoko, v kateri je vse svoje premoženje zapustil njemu, svoj delež pa sta že prej dobila brata Drago in Ludvik. Ta ima hiši in vinograd v Šmavru, Drago pa je dobil pol vinograda. Mati Jožefa je v domu za upokojence, skupaj s sinovoma Ludvikom in Dragom pa danes toži Elvisa za 97.000 evrov.

»Moje stranke gospodu Vircu ne želijo vzeti tistega, kar mu pripada, želijo le pravično in pravno veljavno dedovanje v skladu z zakonom. Prav tako ga ne podijo iz hiše, v kateri živi in je predmet zapuščine,« je jasen Alojz Bandelj, ki zastopa Ludvika, Draga in Jožefo Virc. »Tožba je vložena zaradi ugotovitve neveljavnosti oporoke oziroma nepristnosti predložene 'oporoke zapustnika' v sodni spis s strani gospoda Virca (zapustnik je umrl leta 2009, oporoka pa je bila vložena v sodni spis leta 2012). Moje stranke so prepričane, da je ni lastnoročno napisal zapustnik in je tudi ni podpisal, zaradi česar gre po njihovem prepričanju za nepristno (ponarejeno) oporoko. Sedanji sodni spor se nanaša le na veljavnost 'zapustnikove oporoke', ki je bila vložena v sodni spis,« je jasen Bandelj.

Kako je lahko jedel juho?

Elvis je zaradi teh besed osupel in presenečen. Trdijo, da oče ni napisal oporoke, kar je na sodišču potrdila tudi mati Jožefa. »Res sem ga imel rad. Vse sem naredil zanj, tudi plenice sem mu menjal,« se spominja težkih dni njegove bolezni. »Vsi dobro vedo, da je vse do smrti jedel juho. Če bi se mu tresla roka, kot trdijo na drugi strani, potem je ne bi mogel jesti, vse bi polil. Ker se mu roka ni tresla, je lahko napisal tudi oporoko,« Elvis zavrača očitke, da je ta ponarejena. Trdi celo, da ni vedel, da jo je napisal, mama pa je menda to vedela.

Čeprav se danes z mamo pravdata, jo ima rad. Vsak dan jo obiskuje v domu za upokojence in jo vozi naokrog. »Zamerim ji odnos, ki ga je imela do očeta, a zame je skrbela 35 let, zato jo obiskujem. Vračam ji ljubezen.« Pravi, da je poskušal pred prvim soočenjem na sodišču skleniti poravnavo, a neuspešno. »Predlagal sem, naj Ludvik živi v manjši hiši v Trebnjem do svoje smrti. Pogoj pa je bil, da po njegovi smrti meni pripade vse v Šmavru,« pojasni Elvis. Ker ni šlo po tej poti, bodo mleli sodni mlini.

Ker poravnave ni bilo, se bo pravda nadaljevala. Okrožno sodišče v Novem mestu bo določilo izvedenca grafologa, ki bo moral ugotoviti, ali je bil pokojni res pisec in podpisnik sporne oporoke. Elvis na koncu opozori, da se mu ves čas dogajajo nepravilnosti in krivice. Od svojih principov in idealov pa ne odstopa. Pred dnevi je napisal prvo knjigo z naslovom Rešitev človeštva – Ideali. Razmnožil jo je v Trebnjem, kjer jo tudi prodaja. Elvis želi še naprej bivati v hiši, ki mu jo je zapustil oče. Stavbi, ki sta predmet sporne oporoke. S Tomšičeve ga ne premaknejo. Citat

Deli s prijatelji