SHOD V GORICI

Obujanje fašizma? Od žaljivih provokacij do poniževanja povojnih generacij

Objavljeno 23. maj 2015 11.15 | Posodobljeno 23. maj 2015 11.15 | Piše: Mo. S.

Na napovedani shod neofašistov organizacije Casa Pound letijo kritike, MZZ pa upa, da ne bo prišlo do incidentov in da se skupina ne bo pojavila na slovenski strani.

Takole so napovedali današnji shod: »Prišel, se boril in zmagal.«

GORICA – V italijanski Gorici je za danes, ko mineva sto let od vstopa Italije v prvo svetovno vojno, napovedan shod neofašistov organizacije Casa Pound. Njihovi nasprotniki v odgovor pripravljajo protifašistični shod. Iz Slovenije in zamejstva je bilo v zadnjih dnevih slišati več pozivov, da bi bilo treba shod neofašistov preprečiti.

Cerarja skrbi, če bo šla skupina čez mejo

Shod je za neprimernega in nedopustnega označil tudi predsednik vlade Miro Cerar. Kot pravi, bi se shod lahko podal tudi prek meje, kar je skrb vzbujajoče. Dodal je, da se je o shodu že pogovarjal z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, saj tudi slovenski pristojni organi zadeve spremljajo in se pripravljajo. Tudi ministrstvo za zunanje zadeve »se je ali se bo moralo na to ostro odzvati, kajti gre za povsem nesprejemljivo, nedopustno demonstracijo. Še bolj je zadeva lahko neprimerna in škodljiva, če bi se ta skupina podala prek meje,« je dodal. Izrazil je prepričanje, da bodo vsi pristojni organi pripravljeni, da preprečijo morebitne incidente. »Gre vsekakor za provokacijo, ki je velika,« je še dejal Cerar.

MZZ upa na miren shod

Zunanje ministrstvo pa je pojasnilo, da so zaradi shoda zaskrbljeni, vsakršen poskus obujanja fašizma in njegovih idej pa obsojajo. »Verjamemo, da bodo italijanske oblasti, ki so dale dovoljenje za shod, v skladu z njihovo zakonodajo poskrbele, da ne bo prihajalo do incidentov in da se shod ne bo razširil na slovensko stran. Ministrstvo za zunanje zadeve bo pozorno spremljalo dogajanje in se po potrebi ustrezno odzvalo,« so še sporočili z MZZ.

Bratuškova: To je popolnoma nesprejemljivo

Odzvala pa se je tudi nekdanja premierka Alenka Bratušek. Kot pravi, je ta shod »popolnoma nesprejemljiv. Dogodki vsekakor predstavljajo nepotrebno provokacijo in tovrstne neofašistične 'podvige' ostro obsojam,« je zapisala. »Iskreno upam, da bo italijanska stran poskrbela, da ne bo prišlo do izgredov, kajti to bi brez dvoma imelo negativen vpliv na življenje ljudi ob obeh straneh meje. Pomen miru in dobrih odnosov je prevelik, da bi ga žrtvovali zaradi idej peščice ljudi, ki ne cenijo teh temeljnih vrednot,« je svoj odziv sklenila Bratuškova.

Turnšek: Žaljiva provokacija

Predsednik ZZB NOB Tit Turnšek medtem pravi, da je zborovanje neofašistov »na Goriškem, v krajih najhujših in še nekaznovanih fašističnih zločinov, neposredno po koncu prve in med drugo svetovno vojno, groba in žaljiva provokacija, z namenom rušenja dobrih odnosov med Slovenijo in Italijo ter ustavitve procesa skupne graditve nove demokratične in protifašistične Evrope«.

Združena levica (ZL) je že pred dnevi od vlade zahtevala, da vladi Republike Italije pošlje protestno noto, v kateri izraža nestrinjanje z dovoljevanjem shodov »deklarirane fašistične organizacije, ki ruši dosežke medkulturnega dialoga in sožitja narodov na tem območju.«

SD: Ponižanje vseh povojnih generacij

»Socialni demokrati smo prepričani, da so nas težke in nepravične lekcije, ki smo jih bili okupirani narodi Evrope v preteklosti primorani naložiti na svoja ramena, utrdile v vse večji moči in železni volji, da nas nihče ne more omajati v trdnem prepričanju, da v demokratični Evropi ni prostora za fašizem,« pa menijo v SD, kjer pozivajo, naj se shod prepreči, saj je širjenje nestrpnosti nesprejemljivo. »Napovedani shod fašističnega gibanja Casa Pound v Gorici je groba provokacija in nedopustno ponižanje ljudi, ki jim je fašizem poteptal dostojanstvo, vzel življenje in narodovo identiteto. Je ponižanje vseh povojnih generacij, ki želijo na temeljih demokracije, človekovih pravic, strpnosti in spoštovanja graditi prihodnost brez nasilja in sovraštva,« so še zapisali v SD.

Deli s prijatelji