TAJKUNSKO

Obubožani Kordež se prebuja s pogledom na Triglav

Objavljeno 18. junij 2012 13.40 | Posodobljeno 18. junij 2012 12.30 | Piše: S. J.

Skriva, kateri avto ima, hišo je podaril hčerki, vikend na Lošinju pa je žena že prodala.

Kordež odhaja ...

LJUBLJANA – »Ne priznavam krivde,« je na prednaroku konec maja povedal bivši predsednik uprave Merkurja Bine Kordež. Takrat je Kordež pred sodiščem tudi razkril svojo težko finančno situacijo, »da je trenutno nezaposlen, dela le honorarno, v preteklem mesecu pa ni zaslužil popolnoma nič. Je lastnik polovice hiše v Lescah, ki je pod hipoteko, in desetih odstotkov očetove hiše.«

Pa je res, da Kordež nima skoraj ničesar?

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se danes nadaljevala zaslišanja prič v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu in njegovim nekdanjim sodelavcem v upravi.

Res je lastnik polovice hiše v Lescah, drugo polovico si lasti njegova žena Julijana. In res je tudi, da je na njegovem deležu vpisano več hipotek. Čeprav bi morala dražba za njegov delež potekati julija, jo je sodišče preklicalo.

V kakšni hiši živi Kordež?

Kordež je poskrbel, da njegova hiša (okoli 400 kvadratov), ki stoji na parceli, veliki 1200 kvadratnih metrov, izstopa. Vendar pa ni posebna le hiša, temveč tudi krajina, tajkun se lahko pohvali s čudovitim pogledom na Triglav in Blejski grad. Kordež sicer skriva, kateri avto ima, vendar se na sodišče vozi z veliko limuzino BMW serije 5, njegova žena pa vozi BMW serije 1. 

Hišo, v kateri sta živela nekoč, podarila hčerki

Le nekaj kilometrov stran od domovanja zakoncev Kordež je njuna stara hiša na Lancovem pri Radovljici. Po poročanju časnika Reporter je hiša zdaj v lasti njune hčere Špele, ki sta ji jo podarila marca 2010. S tem ne bi bilo popolnoma nič narobe, če ne bi svojega neodplačanega premoženja na hčerko prenesel med propadanjem svojega menedžerskega prevzema Merkurja, saj bi na ta način lahko oškodoval svoje upnike in si zmanjšal premoženje. To je uvidelo tudi ljubljansko sodišče, ki je Kordežu, njegovi ženi in hčerki prepovedalo odtujiti ali obremeniti njihove nepremičnine. To je postopek, s katerim sodišče v kazenskem postopku zavaruje premoženje, ki si ga je s kaznivim dejanjem pridobil storilec. Tožilstvo pa se lahko 'obesi' tudi na zakonito pridobljeno premoženje, če se zgodi, da ne bo mogoče izterjati koristi od nezakonito pridobljenega premoženja. 

Žena prodala vikend na Lošinju

Kot je znano, je premoženje, ki ga zakonca ustvarita v zakonski zvezi, skupno, zato je sporna tudi prodaja vikenda v počitniškem naselju Nerezine na Lošinju. Tega je njegova žena že prodala, ki je bila edini lastnik. Sodišče bi lahko zaradi tega izterjalo polovice kupnine, ki jo je dobila žena Julijana. Ta je po besedah Kordeža trenutno 'na čakanju'.

Denar romal v davčne oaze?

Možno je, da je Kordež svoj denar prenakazal v davčne oaze, vendar so tamkajšnji državni organi zavezani nuditi pravno pomoč pri finančni preiskavi. Evropske banke večinoma pomagajo, za kakšne karibske pa je to manj verjetno, ravno zaradi tega so te pri tistih, ki bi radi zabrisali sledi za svojim denarjem, veliko bolj priljubljene. Kordež je že zanikal, da ima račune v tujini.

Zaprosil za brezplačno pravno pomoč

Kljub vsemu zgoraj naštetemu premoženju je Kordež zaprosil za brezplačno pravno pomoč, vendar mu je sodišče ni odobrilo. Za odvetnika je moral torej poskrbeti sam – brani ga Janez Hočevar.

Deli s prijatelji