OSTAJA

Obsojeni ravnateljici ministrstvo ne more nič

Objavljeno 10. september 2015 10.11 | Posodobljeno 10. september 2015 10.10 | Piše: T. L.

Mateja Turk je pred leti ministrstvu pošiljala netočne številke o dijakih v dijaškem domu. Ministrstvo ji je podalo negativno mnenje, kljub vsemu pa ostaja na delovnem mestu ravnateljice.

Vsebina samodejnega pisanja je primerljiva s sanjskimi podobami – na prvi pogled je nesmiselna, na drugi, poglobljeni pa zelo pomenljiva.

LJUBLJANA – Matejo Turk, ravnateljico mariborske srednje prometne šole, je julija sodišče nepravnomočno obsodilo na pogojnih osem mesecev zapora, potem ko je šolska inšpekcija ugotovila, da se dejanske številke prijavljenih dijakov v dijaškem domu ne ujemajo s tistimi, ki jih je Turkova med letoma 2007 in 2008 pošiljala ministrstvu za šolstvo. Na ministrstvo je namreč pošiljala višje številke. Eno leto se je na seznamu namesto 225 dijakov znašlo 238, naslednje leto pa 220 namesto 202 dijaka, je pred letom dni poročal časnik Delo. Tožilstvo je tedaj trdilo, da je Turkova vedela, da dijaki ne bodo bivali v dijaškem domu, in je ministrstvo spravila v zmoto. Ministrstvo je zato dijaškemu domu iz davkoplačevalske malhe skupno izplačalo dobrih 40.000 evrov več denarja, kot bi ga domu pripadalo glede na dejansko število sprejetih dijakov.

Za Turkovo, ki je lani morala sesti na zatožno klop, je tožilstvo zahtevalo pogojno kazen dve leti zapora zaradi suma storitve kaznivih dejanj goljufije in ponarejanja listin. Po poročanju Večera je tožilec zahteval tudi varnostni ukrep prepovedi opravljanja vodstvene funkcije v javnem zavodu. No, želje tožilstva na sodišču niso bile uslišane. Julija letos so Turkovi izrekli osem mesecev zapora s preizkusno dobo leto dni zaradi poskusa ponarejanja listin, goljufije pa tožilstvu po oceni sodnika ni uspelo dokazati. Turkova je po poročanju Večera tudi v zaključni besedi vztrajala, da zavestno ni storila nič nezakonitega. 

Ministrstvo podalo negativno mnenje

Turkova je tudi po odločitvi sodišča ostala na položaju ravnateljice. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki je ustanovitelj zavoda, pravijo, da so že leta 2013 pod vodstvom ministra Jerneja Pikala v ponovnem postopku imenovanja ravnateljice za Turkovo podali negativno mnenje, pa ji je tedaj svet zavoda podelil nov petletni mandat. Po poročanju Reporterja na ministrstvu zdaj pravijo, da razrešitev lahko predlagajo le predstavniki ustanovitelja v svetu zavoda. Gre za dva predstavnika, ki pa nista vezana na navodila ministrstva. Ob tem pa na ministrstvu vztrajajo, da glede na to, da predstavnika nista imenovana, da bi zastopala svoje osebne interese, temveč interese ministrstva, morata vseeno upoštevati usmeritve ministrstva. 

Obsojena ravnateljica tako še vedno ostaja na čelu šole. 

Deli s prijatelji