DOVOLJENJA

Obsojeni Janša vsak dan v službo le, če bo vsakič sprožil postopek

Objavljeno 01. avgust 2014 17.57 | Posodobljeno 01. avgust 2014 17.57 | Piše: A. L.

Z govorom pred državnim zborom ni kršil predpisov, zato zoper njegova ne bodo ukrepali.

Janez Janša je danes nagovoril zbrane pred državnim zborom.

LJUBLJANA – »V zvezi z današnjo odločitvijo, sprejeto na ustanovni seji državnega zbora, po kateri je bil obsojencu Janezu Janši potrjen mandat poslanca, Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij sporoča, da bo imenovanemu omogočeno opravljanje delovnih obveznosti v državnem zboru tudi v bodoče.« To so danes po ustanovni seji parlamenta sporočili iz omenjene uprave. Janez Janša bo sicer moral za vsak izhod iz zavoda sprožiti postopek in predložiti ustrezna dokazila, na podlagi katerih mu bo odobren časovno opredeljen namenski izhod. Upravičenost trajanja izhoda bo vodstvo zapora, kot je to običajno, vsaj tako odgovarjajo, sproti preverjalo.

Ne gre za privilegij

»V primeru neodložljivih obveznosti obsojencev se poslužujemo namenskih izhodov, ki niso pogojeni z zakonsko določenim deležem prestane kazni (20 odstotkov), po katerem se obsojencu lahko podelijo ugodnosti. V medijih je bila predstavljena napačna interpretacija, zato še enkrat poudarjamo, da gre v danem primeru za prakso, ki v ničemer ne odstopa od enake obravnave obsojencev,« izpostavljajo.

Je bilo sporno nagovarjanje pred DZ?

»Zaradi številnih vprašanj v zvezi z govorom poslanca pred državnim zborom, pojasnjujemo, da je skladno z 39. členom Ustave RS vsem zagotovljena svoboda izražanja misli in govora. V Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij na podlagi dostopnih informacij ocenjujemo, da obsojenec ni kršil predpisov, zato ni pravne podlage, po kateri bi zoper njega kakor koli ukrepali,« so še dodali.

Deli s prijatelji