NA OBISKU

Obrtniki k zavezniku Virantu

Objavljeno 07. februar 2012 17.25 | Posodobljeno 07. februar 2012 16.18 | Piše: A. L.

Virant je obrtnikom dejal, da nočejo posegati v že pridobljene pravice delavcev, ampak želijo predvsem dobre rešitve za lažje zaposlovanje nezaposlenih.

Gregor Virant, Državljanska list Gregorja Viranta

LJUBLJANA – Danes so se s predsednikom državnega zbora (DZ) Gregorjem Virantom sestali predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Predstavili so mu nekaj najbolj perečih zadev, ki jih je treba takoj razrešiti, saj zavirajo normalno poslovanje obrtnikov ter mikro in malih podjetij, med drugim tudi poskus spremembe insolvenčne zakonodaje in omejitev gotovinskega poslovanja med poslovnimi subjekti na 50 evrov.

Proti znižanju

Predsednik OZS Štefan Pavlinjek je poudaril, da se insolvenčna zakonodaja v delu, ki pri prisilni poravnavi predvideva 50-odstotna poplačila v največ štirih letih, nikakor ne sme spreminjati. »Znižanje praga bi spet omogočilo večjim gospodarskim subjektom, da bi obrtnike, podizvajalce, znova pustili na cedilu in jih pahnili v propad,« je dejal Pavlinjek.

Virant bo spreminjal

Predsednik državnega zbora jim je zatrdil, da imajo obrtniki in mikro ter mali podjetniki zdaj trdnega zaveznika v tej instituciji. Obljubil jim je, da bodo predstavniki OZS vedno vabljeni na vsa delovna telesa v okviru DZ, načrtuje pa tudi nekaj sprememb poslovnika DZ. V preteklosti je bil namreč presenečen, koliko zakonov in drugih aktov je bilo sprejetih brez sodelovanja zainteresirane javnosti ter brez ocene, ali prinašajo nove birokratske ovire, zato bo veliko pozornosti usmeril ravno na to področje, so sporočili iz OZS.

Kako lažje zaposliti nezaposlene

Virant je poudaril, da je treba nujno vzpostaviti konstruktiven socialni dialog, ki je v času, ko ga je vodil zdajšnji generalni sekretar OZS Dušan Krajnik, uspešno potekal, potem pa žal popolnoma zamrl. »Treba je prepričati delavsko stran, da nočemo posegati v že pridobljene pravice delavcev, ampak želimo predvsem dobre rešitve za lažje zaposlovanje nezaposlenih,« je še poudaril Virant. 

Govorili so tudi o nadgradnji točk e-VEM, o omejitvi sive ekonomije ter o novih zahtevah obrti in podjetništva, ki jih bodo obrtniki predstavili na Forumu obrti in podjetništva.

Deli s prijatelji