POLITIČNA KRIZA

Obrtni zakon bo 
bržda prva žrtev

Objavljeno 21. januar 2013 10.51 | Posodobljeno 21. januar 2013 10.51 | Piše: Jadran Vatovec

Razklanost koalicije blokira sodelovanje njenih članic v parlamentu.

Minister Radovan Žerjav ter državna sekretarja Uroš Rožič in Monika Kirbiš Rojs: ali razrahljana parlamentarna večina še lahko družno podpira zakone? Foto: Aleš Černivec/Delo

LJUBLJANA – Prve posledice naraščajoče politične (koalicijske) krize se – da se bo to neizbežno zgodilo, bi lahko tisti, ki so jo želeli vzpodbuditi, predvideli vnaprej in najbrž celo so – že kažejo, in to ne samo pri vse opaznejšem razkolu med predsednikom državnega zbora in Državljanske liste Gregorjem Virantom in drugimi tako imenovanimi znotrajkoalicijskimi pučisti na eni strani ter predsednikom vlade in SDS Janezom Janšo na drugi. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je, na primer, javnost obvestil, da »glede na skorajšnjo vladno krizo« sploh ne bo začel postopkov za spremembo standardov in normativov v osnovnem in srednjem šolstvu. Ministrstvo, ki ga on vodi, bi sicer v vladno proceduro moralo vložiti celo predlog sprememb, ki bi delovanje šolstva prilagodilo finančnim omejitvam proračuna za leto 2013. Ker pa zaradi politične krize ni gotovo, ali bo minister Turk (še) lahko sodeloval pri oblikovanju celote sprememb v javnem šolstvu, se je raje odločil, da bo predlog v pričakovanju razpleta politične krize zadržal.

Še bolj zgovorno pa o razpokah, skozi katere v trdnjavo vladne koalicije vdira voda, priča tisto, kar se je ob koncu preteklega tedna primerilo na seji parlamentarnega odbora za gospodarstvo, kjer nepričakovano (?), čeprav naj bi bile koalicijske poslanske skupine med sabo dogovorjene drugače, niso obravnavali predloga novele obrtnega zakona, s prejemom katere bi odpravili obvezno članstvo obrtnikov v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

DL in SLS na enem bregu, SDS na okopih

Drži, Virantova Državljanska lista (DL) in Žerjavov SLS zagovarjata odpravo obveznega zborničnega članstva (DL in SLS že približno en teden tudi vztrajata, da mora premier Janša odstopiti), v Janševem SDS pa o zaželenosti take spremembe »niso več prepričani«. No, seveda, nad odpravo obveznega članstva (in obvezne članarine!) ni navdušeno niti vodstvo OZS, zato so nekateri prepričani, da se je slednje z največjo vladno stranko najbrž dogovorilo tudi za parlamentarno taktiko v prid upočasnitvi predloga novele obrtnega zakona v državnozborski proceduri. OZS je namreč zavlačeval s pripravo pripomb na dopolnila k predlogu novele – ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) jih je prejelo šele v sredo zvečer, seja odbora pa je bila, kot rečeno, v četrtek –, zaradi česar so se koalicijske poslanske skupine že začele spraševati, ali ne kaže obravnavo dopolnil preložiti na poznejši čas. Toda MGRT se je potem zelo potrudil, pohitel in pripravil vse potrebno za odločanje o dopolnilih. A to še ni vse: podpredsednik državnega zbora in poslanec SLS Jakob Presečnik – točno, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav bo do marčnega kongresa SLS tudi predsednik te stranke – trdi, da so se na koalicijskem usklajevanju vse koalicijske poslanske skupine strinjale, da bodo zakonsko novelo podprle, toda potem so si predstavniki SDS z vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom na čelu nepričakovano (?) premislili. Pomagalo ni niti to, da je državni sekretar MGRT Uroš Rožič članom odbora poskušal pojasniti (dopovedati), da so predlagane novosti zaželene in koristne: »Z novim zakonom bo prepovedana delitev premoženja zbornice. Premoženje ostaja zbornici, dopuščamo možnost združevanja območnih zbornic, vendar to ne pomeni, da se premoženje prve zato lahko deli. Tudi ni res, da ukinjamo nadzor računskega sodišča nad zbornico. Eksplicitno je v zakonu določeno, da računsko sodišče, poleg ministrstva in tržnega inšpektorata, še naprej izvaja nadzor nad zakonitostjo dela zbornice. Tisto, kar je v zakonu še pomembno, je, seveda, prenova regulacij ...« Ni pomagalo, SDS je ostal trden kakor skala, kamen, kost.

Deli s prijatelji