USODNA REDEFINICIJA MINIMALNE PLAČE

Obrtna zbornica odstopila od socialnega sporazuma

Objavljeno 01. december 2015 14.28 | Posodobljeno 01. december 2015 14.28 | Piše: K. K.

Stavijo na državni svet.

Prvi mož vlade naj bi terjal glavo bivšega novinarja.

LJUBLJANA – Iz obrtne zbornice sporočajo, da so po soglasni odločitvi upravnega odbora (UO) Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) z današnjim dnem odstopili iz socialnega sporazuma. »Iz socialnega sporazuma ne odstopamo le zaradi redefinicije minimalne plače, ampak predvsem zaradi splošnega neupoštevanja vseh naših predlogov in zahtev vlade. Vlada nima posluha za obrtnike in podjetnike, zato tudi OZS odstopa iz socialnega sporazuma!« je na današnjem UO OZS poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Neupoštevani

»Upoštevali nas niso ne pri davčnih blagajnah ne pri regresnih zahtevkih ne pri dvojnem statusu upokojenih obrtnikov, tudi ne pri javnih naročilih in ne pri minimalni plači, ki je le še kaplja čez rob, kljub temu da na malo gospodarstvo ne predstavlja bistvenega vpliva, saj minimalnih plač pri naših obrtnikih in podjetnikih praktično ni. Zato bolj kot to vladi zamerimo, da je kljub zavezam, da se v letu 2015 in 2016 ne bo več obremenjevalo malo gospodarstvo, naredila ravno nasprotno in ga je ponovno obremenila s tem, ko je razbremenila energetsko intenzivna podjetja na račun gospodarstva in gospodinjstev. Še dodatno pa je obremenila gospodarstvo tudi z uvedbo davčnih blagajn,« še dodaja Meh.

Logično in neizogibno

»Pri tem pri OZS poudarjamo, da smo v socialnem sporazumu kljub vsemu vztrajali do konca in upali, da nam bo vlada kot predstavniku malega gospodarstva, ki predstavlja 99 odstotkov vseh podjetij v Sloveniji in zaposluje približno 50 odstotkov vseh zaposlenih v gospodarstvu, vendarle prisluhnila in upoštevala naše predloge in zahteve. Saj obrtniki in podjetniki poznamo ovire in tudi rešitve za zagon gospodarstva. Svoje predloge in zahteve smo poizkušali uveljaviti tudi prek Državnega sveta (DS) RS, kjer jih zastopa Alojz Kovšca kot predstavnik obrtnikov. Z delovanjem, posluhom in sodelovanjem DS smo zadovoljni. A kljub kar nekaterim vloženim vetom prek DS na že sprejete zakone žal nismo uspeli pri uveljavitvi svojih predlogov in zahtev. Kar je jasen signal nesodelovanja in neposluha vlade. Zato je naš današnji odstop iz socialnega sporazuma popolnoma logičen in neizogiben,« sporočajo iz zbornice.

Deli s prijatelji