KANDIDATURA

Obrnili so ji hrbet: večina je Bratuškovi odrekla podporo

Objavljeno 22. september 2014 15.18 | Posodobljeno 22. september 2014 15.18 | Piše: A. K.

Bratuškovo podpira le tretjina vprašanih.

Če se bo Zoran Janković odločil za kandidaturo za mesto predsednika PS, sama zagotovo ne bo kandidirala, pravi premierka Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Predlog predsednika evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, da za podpredsednico nove evropske komisije imenuje nekdanjo slovensko premiero Alenko Bratušek, ni navdušil slovenske javnosti.

Njene kandidature ne podpira kar 65 odstotkov vprašanih, medtem ko jo podpira 30 odstotkov, pet odstotkov anketiranih pa se ni moglo opredeliti, razkrivajo rezultati Delove javnomnenjske ankete.

Nadpovprečno podporo nekdanji predsednici vlade so izrekli podporniki SMC, čeprav je Miro Cerar na začetku ni podpiral, podporniki Desusa in starejši anketiranci.

Zadržana, a pozitivna ocena

Javnost je novi vladi podelila zadržano pozitivno oceno. Dobra tretjina ji je dala povprečno oceno, droba četrtina dobro, dobra petina pa se ni mogla opredeliti.

Polovica jim zaupa, polovica pa ne

Nova vlada ima zaupanje 45 odstotkov anketirancev, 43 odstotkov pa jih je odgovorilo nikalno. Da bo nova vlada uspešna, jih meni 39 odstotkov, da bo neuspešna, pa 32 odstotkov. Štiriindvajset odstotkov jih je odgovorilo, da ne bo niti uspešna niti neuspešna.

Strokovnost in politika

Petdeset odstotkov vprašanih se najbolj strinja s trditvijo, da je nova vlada kombinacija strokovnosti in političnih izkušenj, 28 odstotkov jih meni, da je nova vlada predvsem politična, 13 odstotkov pa jih je odgovorilo, da jo sestavljajo strokovnjaki.

Deli s prijatelji